Hlavní obsah

Jako v americkém filmu. Tady přece nebydlíme, nevěřila Hilgertová

Deep Creek/Praha

I po 27 letech v reprezentaci vodních slalomářů jde zažít překvapení. Přesvědčila se o tom dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová, když česká výprava dorazila na tréninkový kemp v americkém Deep Creeku, kde v září proběhne mistrovství světa.

Foto: Tomáš Dvořák/kanoe.cz

Štěpánka Hilgertová při tréninku na kanále v americkém Deep Creeku.

Článek
Fotogalerie

Slalomáře zvyklé na nocování v chatkách jejich dočasné rezidence, které uviděli po cestě z Washingtonu, zaskočily.

„Měli jsme v navigaci zadanou adresu a ta nás zavedla přesně k těm barákům. Jenže my nevěřili, že to může být naše ubytování, a mysleli si, že je to nějaký soukromý dům. Tak jsme odjeli pryč a ptali se po okolí, než nás ujistili, že tam opravdu bydlíme,“ usmívala se Hilgertová. „Takový prostor jsem na závodech nezažila,“ přiznala.

Na šampionát s lyžemi?

S otevřenou pusou na zázemí hleděl i Jiří Prskavec, kajakářský mistr Evropy. „Je to tu prostě jako z amerického filmu. Na baráku nás bydlí deset a za den tu potkám třeba čtyři lidi,“ žasne.

Areál v Apalačském pohoří ve státě Maryland je ve slalomovém světě vůbec raritou. „Jsme tu v tisíci metrech nad mořem na vrcholu lyžařského centra. Asi jako kdyby byl kanál na Medvědíně,“ srovnává vicemistr Evropy na kajaku Vít Přindiš.

Jezero, u něhož se trať nachází, je v zimě využíváno na tvorbu umělého sněhu. „Bydlíme asi sto metrů od vleku, tak si v září vezmeme lyže,“ vtipkuje Prskavec.

Kino v domě

Pohostinnosti lyžařského rezortu teď využívají slalomáři. „Kromě spousty ložnic tu máme vířivku i kulečník a trenéři mají v domě vlastní kino. Ne domácí, regulérní kinosál,“ dokresluje luxus Přindiš. „Přitom mají mimo sezónu velmi dobrou cenu,“ pochvaluje si reprezentační kouč Jiří Pultera.

Pro slalomáře ale bylo pochopitelně důležitější poznávání tratě, na které se bude bojovat o medaile. Z ní mají pocity spíše smíšené. „Po prvních trénincích jsem moc nadšená nebyla, člověk se moc nesveze, ale postupně se to zlepšuje. Hlavně se mi líbí, že je to zase návrat k přírodě, jsou tu krásné lesy, přírodní kameny,“ hlásí z Deep Creeku Hilgertová.

„Investovali tady velký balík peněz, takže mají unikátní systém, kdy se překážky mění za provozu, večer jsou jiné vlny než přes den,“ popisuje Přindiš. „Určitě se sem na šampionát těšíme. Bude hezky uspořádaný a bude to zase trošku něco jiného, než známe z Evropy,“ dodává Prskavec.

Reklama