Hlavní obsah

Kajakářky po chybě neobhájily evropský titul, kanoisté třetí

TACEN (Slovinsko)

České kajakářky se na mistrovství Evropy ve slovinském Tacenu chvíli radovaly z obhajoby titulu v závodu hlídek, ale dodatečná penalizace za neprojetí branky jim radost pokazila. Ve finálových jízdách tak kralovaly Slovenky v čele olympijskou vítězkou Elenou Kaliskou. Ani hlídka českých kanoistů zlato neobhájila, ale s nemocným Stanislavem Ježkem vyjela alespoň bronz.

Foto: ČTK

Štěpánka Hilgertová.

Článek

Zkušené české kajakářky jely v pořadí Štěpánka Hilgertová, Irena Pavelková a Marcela Sadilová a v kvalitní jízdě si připsaly původně jen dvě trestné sekundy, zatímco Slovenky šest. Pavelková se však do jedné z branek nevešla, i když podle kouče USK Praha Jiřího Prskavce se jednalo o sporný moment.

Penalizaci dodatečně po diskusích dal kajakářce český rozhodčí a nic nebyl platný ani protest, který kouč týmu Jiří Pultera okamžitě podal. Na druhé místo se tak posunuly Němky a z české chyby profitovaly i třetí Rakušanky.

Jediný dotyk Ježka mezi kanoisty připravil českou hlídku ve složení Ježek, Jan Mašek a Tomáš Indruch o stříbro. Slováci v čele se stříbrným medailistou z Atén Michalem Martikánem jeli velice rychle a ani dvě sekundy jim nezabránily v nejlepším času. Druzí byli opět Němci.

Dopolední kvalifikace individuálních závodů vyhráli Němec Jan Benzien mezi kanoisty a rakouská kajakářka Violett Oblingerová- Petersová. Z českých vodáků se dařilo zejména ženám, které se všechny tři dostaly mezi šest nejrychlejších. Také všichni čeští kanoisté se hravě vešli mezi postupující třicítku.

Hned za Oblingerovou-Petersovou se umístila Kaliská a třetí byla Sadilová. Hilgertová obsadila pátou pozici a Pavelková byla šestá. Nejlépe z kanoistů jel Ježek, třebaže se potýká s angínou a bere antibiotika. "Je na tom mizerně," prohlásil pro ČTK Prskavec. Ježek skončil sedmý, Mašek byl třináctý a pátý muž z olympiády Indruch sedmnáctý.

Krach zažil olympijský vítěz Tony Estanguet z Francie, jenž zlato v Aténách získal po Martikánově sporném dotyku branky. Hned první kvalifikační jízdu pokazil, neprojel dvě branky, za což dostal penalizaci 100 sekund, a do druhé jízdy už bez šancí na úspěch nenastoupil.

Výsledky - finále:
Muži - 3xC1:
1. Slovensko (Minčík, Martikán, A. Slafkovský) 227,33 (4 trestné sekundy), 2. Německo 227,57 (4), 3. ČR (Ježek, Mašek, Indruch) 230,12 (2).
Ženy - 3xK1:
1. Slovensko (Zamišková, Dukátová, Kaliská) 253,49 (6), 2. Německo 263,61 (8), 3. Rakousko 288,47 (14), 4. ČR (Hilgertová, Pavelková, Sadilová) 298,67 (52).

Reklama