Hlavní obsah

Kéž by to na MS zacinkalo, přeje si kajakářka Kudějová

Praha

Reprezentace vodních slalomářů se v pondělí vrátila z desetidenního tréninkového kempu v americkém Deep Creeku. Nejlepší závodníci České republiky se zde připravovali na mistrovství světa, které se právě na tomto kanále koná od poloviny září. V české výpravě nechyběla také Kateřina Kudějová, nejlepší česká kajakářka současnosti, která se může pyšnit osmým místem z loňského MS v Troji nebo šestým místem z letošního ME ve Vídni, je také úřadující světovou i kontinentální šampiónkou v závodě hlídek.

Foto: Martin Kovařík

Kateřina Kudějová se žluto-modrým nabarvením nehtů.

Článek
Fotogalerie

S jakými pocity jste se vrátila ze soustředění v USA?

S pocity naprostého vyčerpání. (smích) Měli jsme opravdu náročný program, protože kanál v Deep Creeku jsme vůbec neznali, proto bylo potřeba v krátké době najezdit co nejvíce tréninkových jízd, takže jsme takřka neslezli z vody. Jsem ráda, že jsme nyní po návratu dostali alespoň dva dny volna, protože to bylo opravdu náročné.

Je kanál v Deep Creeku něčím specifický?

Specifik je hned několik, prvním je nadmořská výška, protože kanál leží v lyžařském středisku a voda je brána z jezera, které se běžně v zimě používá pro zasněžování. Další zajímavostí jsou upravitelné překážky, díky čemuž se trať dá měnit i přímo během tréninku. Navíc se i hodně mění proudění vody, proto je trať pro každého závodníka trošku jiná a je i na tohle potřeba mít štěstí.

Jak moc bylo soustředění důležité směrem k mistrovství světa?

Tento kanál jsme zatím vůbec neznali, takže bylo potřebné, abychom si ho ještě před samotným mistrovstvím pořádně osahali a vyzkoušeli si, jak se voda chová. Vzhledem k tomu, že jsme zde za deset dní zvládli sedmnáct tréninkových hodin, tak věřím, že se nám to podařilo.

Údajně jste během celého soustředění řešili problém s výtahem, který by vás z prostoru cíle dopravil zpět na start...

Bohužel podle amerických pravidel je tento výtah brán jako dopravní prostředek, proto ho musel obsluhovat jedině proškolený člověk a těch neměli dostatek, proto se nám poštěstilo pouze jedinkrát, že by byl zapnutý. Kanál je navíc postaven tak, že za samotným cílem musí člověk ještě přibližně 250 metrů dojet než se k výtahu dostane, my jsme k němu dojeli a pak jsme si ho pěkně po svých ještě vyšlápli. (úsměv)

Jaké si dáváte cíle pro samotné mistrovství?

Spokojena budu s finálovou účastí, a pokud se člověk probojuje do finále, tak už se může stát cokoliv. Když by to zacinkalo, tak by to samozřejmě bylo úplně úžasné, ale nechme se překvapit.

Do mistrovství světa v Deep Creeku zbývá ještě přes měsíc a půl, jaký vás čeká do té doby program?

V polovině srpna se zúčastním finále světového poháru na olympijské trati Augsburgu, o posledním srpnovém víkendu pak ještě mistrovství České republiky na Lipně a už druhého září odlétáme znovu do USA, abychom se aklimatizovali před startem mistrovství.

Kde se vůbec Deep Creek přesně nalézá?

Jde o lyžařské středisko přibližně tři hodiny jízdy od Washingtonu, kam jsme přilétali. V podstatě široko daleko není žádné větší město, takže je tam člověk tak trochu odříznut uprostřed ničeho.

Zvládnul tedy člověk během pobytu tam něco jiného mimo trénování?

V podstatě ne a trošku mě mrzí, že jsem nezvládla ani potkat medvěda, jako se to povedlo klukům z týmu, když byli běhat. (úsměv)

Jaké ubytování tam reprezentace využívala?

Měli jsme pronajaté tři domy, typické americké party domy, které člověk zná z filmů. Až jsem si jeden večer, kdy jsem si na počítači pouštěla horor, říkala, jestli když to je takový typický americký dům, tak se v něm nemůže stát typická zápletka z amerického hororu. (smích)

Během soustředění jste vzbudila ohlas svým žluto-modrým nabarvením nehtů, o co šlo?

Chtěla jsem na dálku trošku podpořit fotbalové Teplice při startu ligy v Hradci Králové, tak jsem si do USA vzala žlutý a modrý lak a vzniklo z toho tohle.

Jak se to přihodí, že pražská závodnice fandí zrovna fotbalovým Teplicím?

Tak hlavní důvod je jednoduchý, můj přítel pracuje v klubu, takže je jasné, že Teplice jsou číslo jedna. Navíc od malička jsem jezdila s rodiči na chalupu, která je právě nedaleko Teplic, takže k tomuhle městu mám vztah už dlouho.

Reklama

Související témata: