Hlavní obsah

Mistrem ČR ve skocích do vody ve volné přírodě se stal Navrátil

Mistrem České republiky ve skocích do vody ve volné přírodě se dnes v žulovém lomu v Hřiměždicích na Příbramsku stal Michal Navrátil. Královskou disciplínu, skoky z šestnáctimetrové věže, však v jubilejním 15. ročníku akce Highjump ovládl Švýcar Andy Hulliger. Ve skocích z dvanáctimetrové výšky zvítězil Dán Jimmy Andersen.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Český profesionální skokan Michal Navrátil během otevřeného mistrovství ČR ve skocích do vody.

Článek

Soutěž za slunečného počasí sledovalo několik tisíc lidí z vody i ze souše, nechyběla exhibice skoků splashdiving, v Česku známých jako placáky. Navrátilovi se nepodařilo obhájit celkové vítězství z loňska, velký aplaus ale u diváků sklidil, když vytvořil nový rekord akce skokem z výšky 31 metrů.

Nejznámější český skokan se přes zimu udržuje v kondici na zaoceánské lodi, kde svými skoky baví cestující. V sezoně se potom účastní světových soutěží. V budoucnu by se mohl stát olympionikem.

"Nevím, jestli tento sport schválí v roce 2016 na olympiádu v Brazílii, ale v roce 2020 je velká pravděpodobnost, aby právě highdiving, tedy skoky z 27 metrů, byly přímo na olympiádě, takže uvidíme," řekl ČTK. Letos v Hřiměždicích nepředvedl svůj nejslavnější skok, kdy se vrhá do vody jako superman. Prý ztratil supermanskou pláštěnku.

Velký úspěch u diváků sklidil sedmašedesátiletý několikanásobný mistr Rakouska a Švýcarska Peter Roseney, který skočil z 20 metrů. Novinkou oproti předchozím ročníkům byla exhibice akrobatického letce Martina Šonky s divokými průlety letadla nad hlavami diváků.

Historie cliffdivingu se začala psát v roce 1770 na havajském ostrově Lanai. Tamní bojovníci se vrhali ze skal do rozbouřeného moře, aby dokázali svoji odvahu a získali si obdiv žen. I když tato tradice nadlouho upadla v zapomnění, v posledních letech se z ní stal velmi oblíbený adrenalinový sport.

Reklama