Hlavní obsah

Hilgertová jela na ME pro 16. místo, stříbrná medaile je bonus

PRAHA

Když Štěpánka Hilgertová dojela nedělní semifinálovou jízdu na evropském šampionátu ve vodním slalomu v Tacenu, potutelně se culila. Spadl z ní totiž obrovský kámen nervozity a stresu, který jí svazoval ruce. V ten moment už měla jistotu, že pojede nejen finále, ale že nebude mít problémy s domácí nominací na mistrovství světa. Její sportovní rok tak může pokračovat už v poklidu.

Foto: ČTK

Štěpánka Hilgertová.

Článek

"Špatně snáším nominační závody. Před olympiádou nebo mistrovstvím světa mě stres nabudí, tady mě spíš svazoval," líčila Hilgertová na dnešní tiskové konferenci. Mluvila o nominační podmínce pro účast na mistrovství světa v Penrithu, kterou bylo umístění na ME do šestnáctého místa.

Vodní kanál v Tacenu je podle slalomářů "trať na náhodu", navíc organizátoři na začátek postavili třímetrový skok, kde se dalo ztratit hned několik sekund. To se také Hilgertové v semifinále stalo. Další kombinaci branek pak jela na jistotu. "Za to jsem jí pochválil," podotkl trenér a manžel v jedné osobně Luboš Hilgert. Naopak další jeho svěřenec Ondřej Raab jel ve stejném místě na riziko, zvrhl se a zářijové dodatečné nominaci se nevyhne.

Stříbro přineslo klid

"Toho jsem se obávala, v Tacenu se to může stát každému," upozornila Hilgertová na výpadky olympijských vítězů bratrů Hoschornerových, kajakářky Eleny Kaliské či dalšího aténského vítěze kanoisty Tonyho Estangueta. "Nešlo o to, abych podala špičkový výkon, ale abych to nezkazila. Tak týden před závody se nervozita hodně projevovala. Po semifinále to byla neskutečná úleva," řekla.

Přestože její medaile je 'pouze' stříbrná, je s ní velmi spokojená. "Byla to třešnička na dortu, teď budu mít klid do přípravy," vykládala radostně. Na mistrovství světa v Austrálii tak odletí s měsíčním předstihem a bude mít čas na trénink a aklimatizaci. "I atmosféra během léta bude při tréninku pohodovější," věřila. "Navíc mi dobrá finálová jízda dává naději do zbytku sezony."

Pátým místem lidi neoslnila

Když po dvou zlatých medailích přivezla z olympiády v Aténách páté místo, mnoho lidí ji prý zatracovalo. "Skepsi jsem cítila, i když do očí mi to nikdo neřekl. Ale taková atmosféra kolem byla," všimla si sedmatřicetiletá kajakářka, jež by v Tacenu byla spokojená i se šestnáctým místem. "No, radost by to nebyla, ale byla by to pro mě úleva," pravila.

Nyní ji čeká seriál Světového poháru na olympijských tratích v Aténách, Augsbrugu a Seu d'Urgell, na konci července pojede předmistrovský závod v Troji, kde se za rok bude konat světový šampionát. Spekuluje se, že právě na domácí trati by Hilgertová mohla ukončit kariéru. A v Praze by mohla dokonce startovat jako úřadující mistryně světa, pokud obhájí titul v říjnu v Penrithu, kde před pěti roky získala své druhé olympijské zlato.

Reklama