Hlavní obsah

Vím, kdy vyhrát. Ještě mám dva roky, škádlí Knapková soupeřky

Praha

Přesně za dva roky začnou v Riu olympijské hry. Jako jedna z mála českých sportovkyň už o dějišti příštích her může zasvěceně vyprávět olympijská vítězka na skifu Mirka Knapková. V Brazílii se byla podívat vloni na podzim na pětidenní obhlídce.

Foto: Urs Flueeler, ČTK/AP

Skifařka Mirka Knapková

Článek

Jak na vás Brazílie zapůsobila?

Zrovna jsme měli škaredé počasí. Měla jsem po sezóně, těšila jsem se, jak se vykoupu na Copacabaně, ale to bych se tam koupala asi jako jediná… (úsměv) Říkali nám, že do některých oblastí s vysokou kriminalitou nemáme chodit, ale nebezpečně jsem se necítila.

Už bylo poznat, že se v Riu bude konat olympiáda?

Nikdy jsem takovou dobu před olympiádou v jejím dějišti nebyla, tak moc nemůžu srovnávat. Ale pro mě to byla zajímavá zkušenost. Samozřejmě mě nejvíc zajímalo veslování. Bude se jezdit na přírodním jezeru, kde se nic moc stavět nemusí, jen tribuny a zázemí. Byli jsme se podívat v olympijské vesnici, kde byly hotové asi jen dva baráky, pořád stavěli. Některá sportoviště už stála, Olympijský park ještě vůbec, ten jsme viděli jen na papíře.

Jak na vás působilo jezero, kde byste měla bojovat o obhajobu olympijského zlata?

Pro nás je to zvláštní, většinou závodíme mimo město. Od Londýna to bylo asi třicet kilometrů, v Pekingu podobně. Tady je jezero skoro v centru, kolem baráky. Nevýhoda přírodních jezer je, že tam často fouká a podmínky nebývají vždycky regulérní.

Aktuálnější je pro vás ale letošní mistrovství světa koncem srpna v Amsterdamu. Při Světových pohárech jste byla letos zatím vždy čtvrtá, co vám chybí k úplné elitě?

Konkurence je velká a soupeřky jsou na tom dobře. Je znát, že jsem měla přes zimu spoustu zdravotních problémů a nemohla se připravit, jak jsem chtěla. Před mistrovstvím Evropy jsme dokonce uvažovali, že bych sezónu ukončila dřív, abych se dala zdravotně dohromady. Nakonec ta sezóna pro mě probíhá líp, než jsem čekala.

Na světový šampionát tak nepojedete v roli favoritky, to je pro vás nezvyklá pozice.

Je jiná, ale pořád spousta lidí očekává, že udělám nějaký zázrak. Když jsem se bavila se soupeřkami a měly narážky, proč jsem tak vzadu, tak jsem vtipkovala, že vím, kdy vyhrát, a teď mám ještě dva roky… (úsměv) Tak se smály a říkaly, že si to umím načasovat.

Letos by pro vás tedy ani umístění mimo stupně vítězů nebylo zklamáním?

Asi nebylo. Medaile by byla super, budu se o ni snažit, ale Novozélanďanka a Australanka jsou úplně odskočené jako dřív já s Karstenovou. Pak je zbytek pole, který se bije o postup do finále. Může se klidně stát, že když se sejde blbé semifinále, někdo z nás vypadne.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články