Hlavní obsah

Kanoista Fuksa a kajakář Dostál jsou na MS ve finále kilometru

Aktualizováno

Kanoista Martin Fuksa a kajakář Josef Dostál postoupili na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Moskvě do sobotních finále na olympijském kilometru. Jednadvacetiletí závodníci si vybojovali postup do finále druhými místy v semifinálových jízdách. Na poloviční trati finále těsně uniklo deblkanoistům Jaroslavu Radoňovi a Filipu Dvořákovi, kteří obhajovali bronzové medaile.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český kanoista Martin Fuksa vybojoval loni na ME v portugalském Montemor-O-Velho dvě zlaté medaile.

Článek

Fuksa letos na kilometru vyhrál mistrovství světa i Evropy do 23 let a v sobotu by rád zaútočil na nejhůře šesté místo. Takové umístění by mu příští rok na MS zajistilo účast na olympijských hrách v Riu. "Poprvé v životě jsem na mistrovství světa ve finále na olympijské trati, jsem absolutně spokojený. Jelo se mi dobře, ještě tam mám malinkou rezervu, kterou si nechávám do finále. Pojedu to svoje a uvidíme, na co to bude stačit," uvedl v tiskové zprávě.

Dostál svou rozjížďku na singlkajaku vyhrál a v semifinále dojel druhý v celkově pátém nejrychlejším času 3:28,980 minuty. "A to jsem trochu vypustil finiš, protože jsem byl tuhý. Byl to úžasný závod," řekl mistr světa mezi juniory i mezi závodníky do 23 let. Před finále ho však čeká ještě páteční rozjížďka se čtyřkajakem. "Už se těším, až to tam klukům pořádně nasypu," řekl s úsměvem.

Veselý výraz naopak chyběl na tváři deblkanoistům Radoňovi s Dvořákem. V letošní sezóně mají na pětistovce smůlu, neboť na ní neprošli do finále na ME v Brandenburgu a také v Moskvě se jim nevedlo. Trápili se už v rozjížďce a v semifinále jim postup stejně jako v Německu utekl o jedno místo.

"Jsme pěkně naštvaní," řekl háček posádky Radoň. "Ale ne nijak hrozně. Když to nejde, tak to nejde. Prostě jsme si ten průšvih vychutnali celý," komentoval Dvořák neúspěšnou obhajobu medailového zisku.

V semifinále přitom dobře odstartovali a v polovině se drželi s malými rozestupy s ostatními třemi loděmi vpředu s vyhlídkou, že třetí postupové místo bez problémů udrží. "Jenže pak jsme jeli jako s brzdou. A nejhorší na tom je, že nevíme proč," řekl Radoň. "Ale neděláme z toho vědu. Nebrečíme. Není to olympijská disciplína. Takže se soustředíme na páteční rozjížďku a semifinále kilometru," doplnil Dvořák.

V pátek dopoledne čekají vedle deblkanoe a čtyřkajaku na kilometru rozjížďky také kajakáře a kanoisty na pětistovce. Odpoledne pojedou sprinteři rozjížďky na dvoustovce. Finále jsou v programu v sobotu a v neděli.

Reklama

Související témata: