Hlavní obsah

Mistři světa na čtyřkajaku si zlatou oslavu užili. Ruské pivo bylo teplé, přesto šli spát až ráno

Praha

Zlatou oslavu si pořádně užili, do postelí se členové vítězného čtyřkajaku dostali po banketu na moskevském mistrovství světa někdy až kolem páté hodiny ráno. Při pondělním odpoledním příletu na ruzyňském letišti ale všichni působili svěže, čeští reprezentanti v kanoistice prostě hodně vydrží.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zlatí kanoisté z MS v Moskvě (zleva): Daniel Havel, Josef Dostál, Lukáš Trefil a Jan Štěrba dne 11. srpna 201č na letišti Václava Havla.

Článek

„Našim oslavám už standardně velí Lukáš Trefil, který je prověřený z minulých let a zase nezklamal," říká nejstarší člen zlatého čtyřkajaku Jan Štěrba. V posádce, kterou s nimi tvoří ještě háček Daniel Havel a singlový mistr světa Josef Dostál, zažili už bronzovou radost při OH v Londýně, loni skončili na mistrovství světa těsně druzí a letos v Krylatském dosáhli na zlato.

„Splnil se nám všem čtyřem krásný sen. Věděli jsme, že domů poletíme až odpoledne, tak jsme závěrečnou after party trochu protáhli. Tam nám každý gratuloval, plácal jsem si i s lidmi, které vůbec neznám," vypráví Trefil. „Banket byl s občerstvením i pivem, nicméně to bylo ale docela teplý a ne moc dobrý. Víc to rozjedeme až doma u českého piva," přidává svůj dojem Dostál. „Nemyslete si ale, dovedeme se bavit i bez alkoholu," spiklenecky mrká Štěrba.

Oslavy budou pokračovat v Praze

Pokračování oslav bylo naplánováno už na pondělní večer do pražské hospody U Buldoka. „Tam máme pravidelnou akci po sezóně. Teď po tom zlatu se chystá asi nejbouřlivější oslava v historii," naznačuje Štěrba. Havel měl v den nedělního triumfu navíc 23. narozeniny. „Pro mě to byl jeden z nejhezčích dárků, jaký si sportovec může přát – vyhrát mistrovství světa zrovna v den, kdy se narodil," usmívá se. „Je fajn, když fungujeme, pak je i velká sranda. Nejlepší recept na nervozitu je být v pohodě," dodává háček čtyřkajaku.

Parťáci ani trochu nezávidí zlatý úspěch Dostálovi v kategorii K1. „Bylo by na hlavu bránit někomu, kdo na to má, aby jel i o individuální úspěch," má jasno Štěrba a cítí respekt, který si buduje čtyřkajak u soupeřů. „Vnímají nás a berou dost vážně. Vyhráli jsme, navíc se nám povedlo o vteřinu posunout nejlepší světový čas zajetý čtyřkajakem na kilometru," přiznává 33letý zadák posádky.

Volno si dá zlatý čtyřkajak do konce září, i když Dostál a Havel si ještě odskočí na akademické mistrovství světa do Běloruska. Od října začnou všichni zase společně trénovat. Další výzvou by měla být obhajoba titulu na MS 2015 v Miláně, pak olympijské zlato v Riu o rok později. „Vyhrát chtějí všichni a olympiáda je ještě za dlouhou dobu. Ne tak za dlouho, abychom o tom neuvažovali, ale ještě k tomu bude hodně složitá cesta. Nicméně postupně se stmelujeme jako kolektiv. Jsem opatrný v prognózách, ale Rio je další velký sportovní cíl," uzavírá Štěrba.

Reklama

Související témata: