Hlavní obsah

Jachtař Maier dře na moři a utužuje partu

PRAHA

Vytoužené dobrodružství na moři je pro něj realitou. Dřinu, drsné chvíle i jedinečné zážitky zažívá Michael Maier už rok při přípravě na proslulý Americký pohár s italským týmem s názvem +39. "Je to jachtařská formule jedna," říká rodák z Roudnice.

Článek

Sedmnáctičlenná posádka dvoutunového a 25 metrů dlouhého kolosu s pětatřicetimetrovým stěžněm, musí fungovat precizně. "Jinak to nejde, mohlo by to končit divoce, třeba zlomeným stěžněm," připomíná moment z tréninku v Palermu, odkud už se tým přesunul připravovat do Valencie, dějiště hlavního závodu. Dvaatřicátý ročník začne v květnu 2007.

S posádkou tráví Maier 230 dnů v roce. Program denně začíná v sedm a končí v šest večer. "Po záběru v posilovně hrajeme ragby nebo fotbal, pak jsme na vodě, nebo vylepšujeme loď," popisuje Maier, jehož postavu víc než dříve zdobí svaly. "Je to dřina," tvrdí. I zranění hrozí. A ne ledajaká. "Už jsme měli poranění páteře, jiný kolega přišel o prsty na ruce," popisuje Maier. Při výběru místa na lodi měl jasno, co dělat nechce. "Na stěžeň mě nedostanou, to je pro gymnastu a ne pro stokilového chlapa, výkyv může být až 11 metrů," říká. Je tedy vrchním grinderem. S dalšími jachtaři obsluhuje plachty.

V posledním přípravném závodě byla loď +39 devátá z 12. "Nejsme vybaveni tak, abychom už závodili se špičkou. Sny a realita se liší a problémem je italský chaos, který se snažíme vypudit. Snad se dočkáme i nové lodi, hotová je z ní jen spodní část."

Posádka je pestrou směsí: Polák, Srb, Chorvat, Italové, Američan či Britové. Maier se stará i o utužení party. "Pravidelně na to dbám, ale když večer něco podnikáme, dozví se to kondiční trenér. Je to šílenec a ráno nám dá do těla," říká s úsměvem.

Neopouští ani bývalou loď Finn. Chce se s ní dostat na svou čtvrtou olympiádu. Ale teď hlavně doufá, že se příchodem dalšího sponzora vylepší rozpočet italského týmu. Zatím má 60 miliónů eur, 1,8 miliardy korun. "Je to málo, na elitu nemáme. Třeba Oracle má 220 miliónů eur na rok a může si dovolit 58 lidí v podpůrném týmu. My čtyři," srovnává. Ale nelituje, že ve svých čtyřiceti do dobrodružství šel. "Vždy jsem po tom toužil."

Reklama