Hlavní obsah

Veslaři o tituly zabojují tam, kde řádí vítr a dají se vydělat peníze

Michal OsobaPrávo

Do dobře známého místa, na umělý kanál Bosbaan v Amsterdamu, vyrazí čeští veslaři bojovat o světové medaile. Největší naděje Ondřej Synek a Mirka Knapková letecky, zbylých osm posádek autem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

České veslařské naděje pro mistrovství světa. Zleva dvojka bez kormidelníka lehkých vah Jiří Kopáč a Miroslav Vraštil a skifaři Ondřej Synek s Mirkou Knapkovou.

Článek
Fotogalerie

Na tamní prestižní regatě Holland Beker jsou oba skifaři častými hosty. „Vyhrál jsem tam snad čtyřikrát,“ říká Synek. Nástrahy tamního areálu tak zná. „Dráha je úzká, často tam fouká šikmý vítr po směru, který dokáže roztočit vodu, a podmínky pak nejsou úplně fér. Když přijde špatné počasí, bude se posouvat program,“ tuší šéftrenér Přemysl Panuška.

Za vítězství se na regatě rozdělují na veslování slušné finanční prémie, vítěz dostává 3000 eur. „Koupeme se v penězích,“ pousměje se čtyřnásobný vítěz závodu Synek nad srovnáním s finančně lukrativnějšími sporty.

Při šampionátu však nepůjde o prémie, ale o medaile a tituly. Rozjížďky jsou na programu od neděle, olympijské disciplíny mají svá finále na programu příští víkend.

Česká nominace na MS:
Muži
Ondřej Synek (skif), Ondřej Vetešník, Jan Vetešník (dvojskif lehkých vah), Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč (dvojka bez korm. lehkých vah), Matyáš Klang, Jakub Podrazil, Milan Doleček, Jan Pilc (čtyřka bez), David Jirka, Jakub Houska, Petr Buzrla, Martin Basl (párová čtyřka).
Ženy
Mirka Knapková (skif); Kateřina Kopecká, Martina Stillerová (dvojka bez), Lucie Žabová, Lenka Antošová (dvojskif), Daniela Nacházelová, Ricky Nencini (dvojskif lehkých vah), Denisa Čvančarová, Markéta Pazderková, Sára Víchová, Monika Nováková (párová čtyřka lehkých vah).

Reklama

Související témata: