Hlavní obsah

Nejtěžší zlato, měl jasno Synek. Zrušil letenku a slavit bude v autobuse

Amsterdam/Praha

Třetí zlato má doma! Skifař Ondřej Synek vyhrál mistrovství světa, v Amsterdamu po dramatické bitvě odolal tradičnímu nástupu úhlavního rivala Mahého Drysdalea a zařadil se mezi nejúspěšnější veslaře historie.

Foto: Oficiální stránka veslaře Ondřeje Synka, Facebook

Skifař Ondřej Synek slaví mistrovský titul v autobuse.

Článek

Finále mělo stejný scénář jako letošní závody Světového poháru, tentokrát jste však před sebe Novozélanďana nepustil. Co jste v Amsterdamu udělal jinak?

Hlavní rozdíl byl v tom, že teď jsem se dobře připravil psychicky i fyzicky, měl jsem dobře natrénováno. Navíc foukal vítr po směru závodu, tak jsem věděl, že když mu odjedu, bude to mít těžké mě dojet. Vydal jsem se ze všech sil, ale zbylo mi i do závěru.

Takže se dá říct, že jste závod měl v závěru pod kontrolou?

Pod kontrolou jsem to neměl vůbec, ten rozdíl byl minimální. Na začátku jsem se chytil Litevce Griskonise a Kubánce Rodrigueze, ti jsou takoví vypalovací. A ve finiši to bylo boj. Začal jsem dřív a spoléhal na to, že vydržím. Kdyby ne, byl bych stejně druhej, tak jsem to prostě rozjel.

Získal jste své třetí světové zlato. Bylo to letošní nejtěžší?

Asi jo, tady byl Drysdale v plný síle, závod byl nejvyrovnanější. O tohle zlato jsem musel bojovat nejvíc.

Rozdíl byl i v tom, že letos jste v sezóně nedominoval, první porážku jste Drysdaleovi nachystal až na finále mistrovství světa.

Veslování je sport jednoho závodu za rok, ať už je to finále mistrovství světa nebo olympiády. Všechny předchozí závody jsou tak trochu přípravné, oťukávací. Jasně, nechtěl jsem prohrát ani tam, měl jsem mu tady co vracet, ale nejdůležitější závod přišel až ve finále tady.

Jak Drysdale nesl porážku?

Jsme sportovci, přijal to normálně v duchu fair play, stejně tak jako já, když jsem s ním prohrával. Ani jsme si toho moc říct nestihli.

Na kanále Bosbaan se v průběhu týdne hodně měnily podmínky. Byly v neděli v rámci možností spravedlivé?

Myslím, že jo. Vítr foukal přímo, nezdálo se, že by nějaká dráha byla zvýhodněná. V sobotu to bylo mnohem horší, foukalo z boku a první tři dráhy měly dost výhodu.

V ostatních kategoriích se českým veslařům na šampionátu vesměs příliš nevedlo. Cítil jste na sobě trochu tlak, že případný úspěch máte ve svých rukou už jen vy?

Přece jen jsem tu byl jen kvůli tomu svému závodu. Ale je pravda, že to bylo takové jiné v tom, že jsem tu na nedělní A-finále zůstal sám, ostatní měli zabaleno a už tu chodili, já dva dny čekal na závod. Bylo to psychicky náročné, ale zvládl jsem to.

Jen oslavu v dějišti na rozdíl od předchozích šampionátů asi tentokrát kvůli odletu nestihnete…

Měl jsem letět v neděli večer, ale nakonec jsem se rozhodl, že vyrazím s ostatními autobusem, tam bude možnost to oslavit. (úsměv) V pondělí budu v Praze a v úterý mířím na dovolenou do Chorvatska.

Reklama