Hlavní obsah

Hilgertová vyhrála úvodní závod SP v Aténách

ATÉNY

Česká vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová vyhrála na olympijském kanálu v Aténách první závod Světového poháru. Dvojnásobná olympijská vítězka a čerstvá vicemistryně Evropy v sobotu porazila v součtu obou jízd o více než dvě sekundy Slovenku Janu Dukátovou. V závodě kanoistů, který vyhrál Polák Mariusz Wieczorek, obsadil třetí místo český reprezentant Stanislav Ježek.

Článek

Hilgertová dosáhla výhry díky dvěma bezchybným a téměř stejně rychlým jízdám. Vyhrála již semifinále a do odpoledního finále tak startovala jako poslední z deseti závodnic. Zkušená reprezentantka zajela pak třetí nejrychlejší jízdu a udržela si náskok 2,08 sekundy před Dukátovou. Třetí skončila s odstupem 3,70 Němka Mandy Planertová, jež Hilgertovou těsně porazila před dvěma týdny na mistrovství Evropy.

"Každé vítězství je cenné, ale tohle je ještě umocněné tím, že to bylo na olympijské trati, takže to beru jako malou satisfakci za olympiádu. A doufám taky, že jsem tím ukázala lidem, kteří tvrdili, že tady neumím jezdit a že je to na mě moc těžký kanál, že neměli pravdu," řekla novinářům Hilgertová, která skončila loni v Aténách pátá.

Další česká kajakářka Marcela Sadilová chybovala ve finálové jízdě, dostala padesátisekundovou penalizaci za neprojetí branky a musela se spokojit s devátou pozicí. Irena Pavelková z dvanáctého místa do finále nepostoupila.

Ježek si polepšil

Ježek si oproti semifinále o jednu příčku polepšil, nicméně v obou jízdách si připsal dvě trestné sekundy za dotyk branky. Za vítězným Wieczorkem nakonec zaostal o 1,70 sekundy, na stříbrného Robina Bella z Austrálie mu chyběla jediná setina. "O setinu třetí, to by možná někoho mrzelo, ale já beru i třetí místo, pro mě je super. Ale o rok dřív by to bylo ještě o něco lepší," řekl s úsměvem Ježek.

Deváté místo dnes obsadil druhý český finalista Vítězslav Gebas, Jan Mašek byl v semifinále dvanáctý a mezi nejlepších deset se nekvalifikoval.

V neděli jsou na olympijském kanálu Helinikos na programu závody deblkanoí a kajakářů.

Výsledky:
Muži
C1: 1. Wieczorek (Pol.) 190,99 (4 trestné sekundy), 2. Bell (Austr.) 192,68 (4), 3. Ježek (ČR) 192,69 (4), ...9. Gebas 206,87 (4), 12. Mašek (oba ČR) 101,30 (0) - nepostoupil do finále.
Ženy
K1: 1. Hilgertová 201,54 (0), 2. Dukátová (SR) 203,62 (0), 3. Planertová (Něm.) 205,24 (4), ...9. Sadilová 275,38 (58), 12. Pavelková (obě ČR) 109,94 (0) - nepostoupila do finále.

Reklama

Související témata: