Hlavní obsah

Skifař Synek vyhrál závod v Lucernu i celý SP

LUCERN

Skifař Ondřej Synek vyhrál závěrečný závod Světového poháru veslařů v Lucernu a triumfoval i v celkovém hodnocení soutěže. V nedělním finále zvítězil o šest desetin sekundy před Mahem Drysdalem z Nového Zélandu, olympijský vítěz Olaf Tufte z Norska na něj ztratil více než vteřinu.

Článek

Světový pohár vyhrála i párová čtyřka ve složení David Jirka, Jakub Hanák, Václav Chalupa a Milan Doleček, třebaže dnes v dramatickém závěru nestačila na Estonce. S posádkou, v níž byla i skifařská legenda Jüri Jaanson, Češi prohráli o 14 setin sekundy, ale v celkovém součtu tří soutěží o bod zvítězili.

Stříbrní medailisté z Atén přitom v letošním SP nevyhráli ani jeden závod, ale dvakrát byli druzí a jednou třetí. Olympijští vítězové z Ruska, kteří stejně jako loni na hrách v Řecku jeli v sestavě Spiněv, Svirin, Kravcov, Fedorovcev, skončili v Lucernu až čtvrtí s téměř čtyřvteřinovou ztrátou.

Synek, který triumfoval i v úvodním dílu SP v britském Etonu, už v sobotním semifinále zajel nejrychlejší čas, k němuž se nikdo ze soupeřů nepřiblížil. Ve finále vedl na všech mezičasech Drysdale, český veslař byl v polovině trati až třetí, ale mohutným finišem nakonec všechny soupeře předčil.

Synek se poučil z nezdaru v Mnichově

Veslař pražské Dukly se tak poučil z nezdaru z minulého závodu SP v Mnichově, kde mu v závěru došly síly. "Změnil jsem taktiku. Tentokráte jsem se jich držel a v posledních 300 metrech rozhodl," řekl Synek.

Podařilo se mu tak navázat na jeho slavného předchůdce na postu české skifařské jedničky Václava Chalupu. Ten celý seriál Světového poháru vyhrál v minulosti třikrát, naposledy v roce 2000. "Zatím mi to ale pořádně ještě nedošlo. Teď balím loď. Asi to přijde později," uvedl Synek hodinu po finálové jízdě.

Dnešním vítězstvím připravil Synek o třetí celkové prvenství v SP Němce Marcela Hackera. Ten před třemi týdny vyhrál závod v Mnichově, ale dnes dojel čtvrtý. Český veslař se tak ve své první sezoně, v které se věnuje skifu, zařadil mezi favority zářijového mistrovství světa.

Vítězství zavazující není

Podobnou situaci zná i z dvojskifu, na kterém se mu také společně s Milanem Dolečkem v SP dařilo. "Zavazující to ale není. Když se podíváte na výsledky všech závodů, tak čtyři skifaři byli ve dvou vteřinách. A máme před sebou dva měsíce práce, za tu dobu se toho dá zvládnout ještě hodně," podotkl Synek. Medaili si ale z Japonska chce přivézt. "To určitě," řekl.

Na MS by podle předpokladů mělo odcestovat pět českých posádek - Synek, v současnosti zraněná skifařka Miroslava Knapková, mužská párová čtyřka, čtyřka bez kormidelníka a dvojskif lehkých vah Jan Vetešník, Ondřej Vetešník.

Muži:
Skif: 1. Synek (ČR) 6:46,59, 2. Drysdale (N. Zél.) 6:47,19, 3. Tufte (Nor.) 6:47,68.
Muži:
Skif: 1. Synek (ČR) 6:46,59, 2. Drysdale (N. Zél.) 6:47,19, 3. Tufte (Nor.) 6:47,68.
Dvojskif: 1. Špik, Čop (Slovin.) 6:14,25, ...finále D: 1. Vabroušek, Karas (ČR) 6:34,90.
Dvojskif lehkých vah: 1. Hirling, Varga (Maď.) 6:16,98, ...6. J. Vetešník, O. Vetešník (ČR) 6:32,99.
Dvojka bez kormidelníka: 1. Twaddle, Bridgewater (N. Zél.) 6:28,74, ...finále B: 3. Ventruba, Mašek (ČR) 6:51,96.
Párová čtyřka: 1. Estonsko 5:44,55, 2. ČR (Jirka, Hanák, Chalupa, Doleček) 5:44,69, 3. Británie 5:46,95.
Čtyřka bez kormidelníka: 1. Británie 5:53,87, ...6. ČR (Neffe, Vitásek, Schindler, Makovička) 6:03,60.
Ženy:
Skif lehkých vah: 1. Van Eupenová (Niz.) 7:50,50, ...finále B: Nacházelová (ČR) nenastoupila.
Párová čtyřka: 1. Rusko 6:20,91, ...6. ČR (Jakoubková, Neffeová, Bruncvíková, Smejkalová) 6:44,33.

Reklama