Hlavní obsah

Hlavní hvězdou plaveckého MS bude Phelps

MONTREAL

Dokázat, že si pořadatelství šampionátu zasloužili, chtějí organizátoři mistrovství světa v plaveckých sportech. Program v kanadském Montrealu začne v neděli závody v dálkovém plavání, soutěžemi v synchronizovaném plavání, skocích do vody a vodním pólem. Boje bazénových plavců odstartují o týden později. Hlavní hvězdou šampionátu bude americký fenomén Michael Phelps.

Foto: USSwim.org

Michael Phelps

Článek

Mezinárodní federace FINA Montrealu pořadatelství nejprve v lednu odebrala a o měsíc později zase vrátila. Důvodem machinací byly finance, jichž se Kanaďanům zprvu nedostávalo. V pokladně chybělo osm milionů amerických dolarů z předpokládaných příjmů od sponzorů, očekávané výše nedosáhl ani zisk z prodeje vstupenek. Nedlouho poté byl nalezen mrtev šéf organizačního výboru Yvon DesRochers, který zřejmě spáchal sebevraždu.

O pořádání MS se přihlásily Atény, Moskva a Berlín. Starosta Montrealu Gerald Tremblay se však nechtěl s takovou ostudou smířit a nabídl federaci finanční záruky. Rada FINA na mimořádném zasedání v únoru záruky kanadské vlády a města přijala a své rozhodnutí vzala zpět. Potíže s prodejem vstupenek ale pokračují, Tremblay dokonce vyzval další zastupitele, aby k vytvoření důstojné atmosféry šampionátu sami napomohli nákupem lístků.

Hlavním tahákem soutěží bude Američan Phelps

Hlavním tahákem soutěží v bazénovém plavání bude americký šestinásobný olympijský vítěz Phelps, který si z Atén přivezl navíc ještě další dvě bronzové medaile. Na minulém MS v Barceloně pětkrát překonal světový rekord a v Montrealu bude útočit na rekordních osm zlatých medailí.

Chybět bude jeho australský soupeř a jedenáctinásobný mistr světa Ian Thorpe, kterému šampionát nezapadá do plánů přípravy na OH v Pekingu. Nepoplave ani trojnásobný olympijský vítěz Pieter van den Hoogenband z Nizozemska, jehož zastavila operace kýly.

Mezi hvězdy šampionátu budou patřit také americký světový rekordman na znakařských tratích Aaron Peirsol, jeho krajanka Natalie Coughlinová, či Australané Grant Hackett a Michael Klim. Chybět nebudou ani silní Italové Filippo Magnini a Massimiliano Rosolino.

Stříbro budou obhajovat Hlaváčková a Pechanová

Český tým na mistrovství světa čítá šestnáct bazénových plavců, čtyři dálkové plavce a dvě akvabely. Obhajovat senzační stříbro z Barcelony 2003 budou na 50 metrů znak Ilona Hlaváčková a v závodu na 5 kilometrů dálková plavkyně Jana Pechanová.

Sportoviště se nacházejí nedaleko od sebe na ostrově St. Helen na řece St. Lawrence. Vedle hlavního bazénu s kapacitou 12.000 diváků jsou prostory pro vodní pólo a skoky do vody. Synchronizované plavkyně mají bazén od hlavního centra pět minut chůze.

Jen dálkoví plavci nebudou na ostrově. Poprvé v historii poplavou své disciplíny v nedalekém veslařském kanálu, takže diváci je budou moci sledovat po celou dobu závodu.

Reklama