Hlavní obsah

Veslařka Knapková se výpadku nebojí a cítí svou šanci

PRAHA

Před necelými třemi týdny chyběla kvůli zdravotním problémům na závěrečném závodě Světového poháru v Lucernu. I přesto patří nejlepší česká veslařka posledních let Miroslava Knapková mezi kandidátky na medailový zisk z blížícího se mistrovství světa v Japonsku.

Foto: archiv

Veslařka Miroslava Knapková

Článek

Letos ve Světovém poháru dvakrát skončila druhá, v Etonu i na mnichovském kanále podlehla pouze favorizované Bělorusce Karstenové-Chodotovičové, která svou vítěznou šňůru prodloužila i v Lucernu. Znemožnění startu na zdejším jezeře Rotsee však Knapkovou mrzí i z jiného důvodu.

"Kdybych si mohla vybrat, kde závodit, určitě by to byl právě Lucern. Dost mě štvalo, že jsem ho musela vynechat," lituje nedobrovolné neúčasti na vyhlášené švýcarské regatě. Co jí vlastně zabránilo v souboji se světovou špičkou?

"Zablokovala se mi záda. Doktoři říkali, že to zřejmě zavinil nějaký neobvyklý pohyb při gymnastice," popisuje čtvrtá skifařka z loňské olympiády v Aténách. Chuť si částečně spravila během posledního víkendu, kdy vyhrála mezi skifařkami na domácím šampionátu v Račicích. Měla však poměrně zdatné konkurentky - juniorské mistryně světa na dvojskifu Jitku Antošovou a Gabrielu Vařekovou.

"Na druhém kilometru mě docela prohnaly, takže jsem byla ráda, že už jsem v cíli. Netrénovala jsem vlastně čtrnáct dní. Začala jsem až po Lucernu, takže jsem před Račicemi seděla v lodi jen párkrát," netrápí možná menší rozdíl v cíli čtyřiadvacetiletou veslařku.

Šance na medaili vyšší

Před zraněním závodila v Amsterdamu, jenže ani tady nezvítězila, nad její síly byla tentokrát EversováSwindellová z Nového Zélandu. Přesto Knapková cítí, že šance na medailový zisk je letos hodně velká.

"Špička možná není tolik nabitá jako v olympijské sezóně, kdy se často objeví i soupeřky, o kterých už jste si mysleli, že přestaly veslovat -a ony zase začnou. Šance na medaili je proto letos vyšší, ale všechno se teprve uvidí. Ani nevím, jak to v dějišti mistrovství vypadá. A taky netuším, co se mnou udělá časový posun," přemítá nad šampionátem v japonském Tofu, kde by z jejích aténských přemožitelek měla startovat jen Běloruska Karstenová-Chodotovičová.

Do 20. srpna, kdy veslaři odlétají do Asie, čekají vítězku Světového poháru z roku 2002 ještě perné tréninkové dávky: "Měli jsme domluvenou vysokohorskou přípravu ve Svatém Mořici, ale kvůli zranění jsme to přehodnotili. Pojedeme na Slapy, protože vysokohorská příprava by asi po tom výpadku neměla takový efekt.

A nebojí se jedna z domácích medailových nadějí, že ji ztráta v tréninku bude vůči světové špičce nějak limitovat? "Trenér říká, že mám už natrénováno tolik, že mi ty dva týdny pauzy nijak neublíží," připomíná s úsměvem svěřenkyně Tomáše Kacovského.

Reklama