Hlavní obsah

Čeští plavci budou na MS v Montrealu omlazovat a stavět nový tým

PRAHA

Budovat reprezentační tým směrem k olympijským hrám v Pekingu 2008, ale také do následujících let, budou na světovém šampionátu v Montrealu čeští bazénoví plavci. Na jedné straně zkušení a ostřílení závodníci, avšak blížící se ke konci kariéry, na druhé straně mladí adepti, kteří budou sbírat hlavně zkušenosti. Takový je šestnáctičlenný tým, který má skromné cíle - alespoň pár semifinálových účastí.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Ilustrační foto

Článek

V bazénu začnou plavecké soutěže v Kanadě v neděli.

V sestavě nechybí zkušená znakařská sprinterka Ilona Hlaváčková, stříbrná z minulého mistrovství světa v Barceloně, ani talentovaný Květoslav Svoboda, který zazářil před dvěma lety čtvrtým místem v nabité kraulové dvoustovce. Znojemský plavec se však jen zvolna po zimním kolapsu dostává zpět do bývalé formy a Hlaváčková postavila plavání vedle studia na druhou kolej.

"Já budu spokojená za každé semifinále, za každé finále budu nadmíru spokojená. Finále by bylo pro tento tým hodnotné stejně jako před dvěma lety medaile," řekla trenérka reprezentace Jaroslava Passerová. "Ten tým jede zejména pro nové zkušenosti, abychom neztratili kontakt se světem," upozornila.

Největší šance má Málek

Bojovat o semifinále budou hlavně Hlaváčková a také prsař Daniel Málek, jenž je v aktuálních světových tabulkách se svým letošním časem na 50 m šestnáctý. Hlaváčková je čtyřiadvacátá. "Dan má největší šance," myslí si Passerová. "Ale věřím, že se do semifinále dostane i Ilona," dodala.

Dvaatřicetiletý Málek je nejstarším reprezentantem, třebaže o konci kariéry nechce zatím slyšet. Konec se závodním plaváním naopak na svém prvním mistrovství světa v kariéře ohlásila stejně stará Marcela Kubalčíková, spekuluje se o blížícím se konci rovněž u osmadvacetileté Hlaváčkové. Podobné myšlenky měla v zimě také devětadvacetiletá kraulařka Jana Myšková.

Tím ale výčet starších plavců končí, na řadu přijdou mladí. "Od začátku jsem tvrdila, že chci tlačit mládí vpřed, a toto je velká příležitost," vysvětlila Passerová, proč je v české sestavě nejvyšší počet plavců na MS v historii. Do týmu se dodatečně po konečné nominaci dostala i prsařka Petra Chocová, která měla s dalšími plavkyněmi splněný limit na polohové štafetě na 100 m.

České plavání potřebuje impulz

"Musím přiznat, že mi tam unikl výkon Klosové na znaku, proto jsme tu štafetu původně nenominovali," omlouvala se trenérka, jejíž nominace mužských kraulových štafet bez limitu naopak vzbudila v plaveckých kruzích rozporuplné reakce. "Jsou v ní mladíci," zopakovala Passerová svou tezi.

"Jiné země se do špičky také dostaly přes štafety. A české plavání potřebuje impulz, aby se odrazilo ode dna," řekla. "Měli jsme plavce absolutní špičky a potřebujeme, aby si mladí udrželi motivaci. Nějak se musí začít, je třeba udělat nový tým, který směřuje dál po olympiádě. Potřebujeme nové nástupce za Ilonu," řekla.

Zvědavá je na výkon zejména mladého prsaře Jiřího Jedličky, jenž si z nedávného ME juniorů přivezl čtvrté místo. "Jde do závodu jako outsider, ale je nutné, aby to absolvoval. Mě potěší, když mladí zaplavou na úrovni osobních rekordů," dodala trenérka.

Málek se od olympiády v Sydney trápí

Málek se od olympiády v Sydney, kde byl dvakrát pátý, trápí. Až letos se začal soustředit na padesátimetrový sprint a daří se mu. "Mám z toho radost, chtěl jsem dokázat, že na to ještě mám," řekl. Jeho cílem je rovněž dostat se do semifinále a tím i zpět do sportovního centra, kde přestal pobírat plat instruktora.

Kraulařka Myšková se po OH v Aténách, kde se jí nedařilo, rozešla s trenérem a přítelem Martinem Prokešem. Chtěla s plaváním skončit, ale odchod do Prahy k Jaroslavu Strnadovi její plány změnil. "Chtěla bych zase český rekord," prohlásila. Loni překonávala svůj čas jako na běžícím pásu na stovce až na 55,71 sekundy.

Reklama