Hlavní obsah

Phelps na MS opět poplave osm tratí, dvě ale oproti OH vyměnil

Stejně jako loni na olympijských hrách v Aténách bude i na mistrovství světa v Montrealu nejobletovanějším plavcem Michael Phelps. Americký fenomén se však prý bude po loňské skvělé sezoně hlavně bavit a těžkou hlavu z případné porážky mít podle svých slov rozhodně nebude. Přihlásil se stejně jako na olympiádě do osmi disciplín, ale dvě vyměnil.

Foto: ČTK

Michael Phelps při znakařském úseku na národním šampionátu USA, kde opět posunul hranici světového rekordu.

Článek

Podle odborníků je možné, že šest zlatých a dvě bronzové jako v Aténách se opakovat nebudou.

Loni se Američanovi přihodily dvě události, které mu změnily život. Nejprve útočil na olympiádě na rekordních osm zlatých medailí, a třebaže jich získal o dvě méně, stal se jasně nejvšestrannějším plavcem světa. O pár měsíců později však byl zatčen v Salisbrury ve státě Maryland po nehodě za řízení pod vlivem alkoholu. Mohl jít do vězení, ale soudce se slitoval a uložil slavnému plavci osmnáct hodin veřejně prospěšných prací.

Phelps prožil během chvíle absolutní vrchol a pád až na dno. A věří, že sinusoida jeho života se v Montrealu opět obrátí směrem vzhůru. "Byla to pro mě velká zkušenost a zkouška. Byl jsem idiot, že jsem to udělal," prohlásil plavec sebekriticky v nedávném rozhovoru pro australský list Sydney Morning Herald. "Ale myslím si, že ta událost ze mě udělala lepšího člověka s výhledem do dlouhé budoucnosti," prohlásil.

Sport Phelpsovi pomohl i v zatím nejtěžší chvíli života

Sport Phelpsovi pomohl i v zatím nejtěžší chvíli života. V rámci trestu totiž pomáhal mladým plavcům. Pak ale chvíli tápal, proč by měl i nadále plavat. V Aténách chtěl totiž překonat sedm zlatých medailí legendárního Marka Spitze, což se mu nepovedlo. A motivaci našel v dalších disciplínách. Dvacetiletý fenomén totiž vyměnil své silné tratě 200 metrů motýlek a polohovou čtyřstovku za kraulařské závody na 100 a 400 metrů.

Phelps si tak chce vyzkoušet, zda-li má šanci vyhrát i na jiných tratích. Poplave také 100 metrů motýlek, polohový závod na 200 metrů, kraulařskou dvoustovku a všechny tři štafety. Podle papírových předpokladů by Phelps měl vyhrát všechno, s výjimkou právě dvou nových tratí. Situaci mu však usnadnili Australan Ian Thorpe i Nizozemec Pieter van den Hoogenband, kteří do Montrealu nepřijedou. Na čtyřstovce mu bude velkým soupeřem Grant Hackett.

"V Montralu zahájím běh na dlouhou trať, která má cíl na olympiádě v Pekingu. Chci si vyzkoušet něco nového a uvidím, jak to dopadne. Rozhodně to bude pro mě zajímavá změna," vysvětloval dvacetiletý Američan. "Možná, že to v příštím roce zase všechno změním," poznamenal ale již v Montrealu slavný plavec, jenž na minulém šampionátu v Barceloně 2003 vytvořil pět individuálních světových rekordů.

Reklama