Hlavní obsah

"Fosílie" Warnecke je nejstarším plaveckým mistrem světa

MONTREAL

Ve společnosti špičkových plavců, v níž dominují teenageři, působí Němec Mark Warnecke jako z jiného světa. Pětatřicetiletý lékař z Bochumi se však dokázal na mistrovství světa v Montrealu prosadit až na nejvyšší stupeň a stal se nejstarším světovým šampionem v historii.

Článek

Nabuzený Warnecke, jemuž německá média přezdívají "Fosílie", porazil ve středu na prsařské padesátce o generaci mladší plavce a získal své první světové zlato v kariéře. "Jak jsem to dokázal? Netuším, prsa jsou tak složitá disciplína, že jsem ji dodneška nepochopil. Vím jen, že to bylo padesát metrů," řekl novinářům muž, jemuž by ještě o Vánocích nepředpovídal úspěch nikdo.

Poté, co se nevešel do německé nominace pro olympijské hry v Aténách, přibral 18 kilogramů nad svou závodní váhu. "Měl jsem dvě možnosti - buď si pořídit nové oblečení, nebo se vrhnout na drastickou dietu. Naštěstí jsem se rozhodl pro druhou variantu," vyprávěl svalnatý plavec, jemuž se skutečně podařilo shodit až na ideální hmotnost 98 kilogramů.

Láskou je posilovna

Sám říká, že už moc netrénuje ve vodě, jeho láskou je totiž posilovna. "Nenaplavu toho tolik jako jiní, maximálně čtyři kilometry denně. Ale v posilovně jsem skoro pořád a dohromady je to pak vhodný mix pro to, abych plaval rychle na padesátce. Ale na stovce už by to byl trochu problém," naznačil Warnecke, proč se na delší trati v Montrealu nekvalifikoval ani do semifinále.

Milovníka rychlých aut, jehož největšími úspěchy jsou titul mistra Evropy z roku 2000 a bronz z olympiády v Atlantě 1996, nezastavilo v Montrealu ani zhoršené počasí u venkovního bazénu. "Byl jsem ale v dost velké nevýhodě, protože mi revma hrozí mnohem víc než těm mladým klukům," prohlásil vystudovaný lékař, jenž se věnoval praxi na ortopedické klinice a úrazové chirurgii.

Možná brzy už "přestoupí" do ordinace natrvalo, kdy přesně, však sám neví. "Už se mě na to ptáte snad patnáct let. Pokračuju proto, že mě to baví. Jsem jako Michael Schumacher, ten se také ještě nerozmyslel," vyprávěl po závodě rozesmátý Warnecke, jenž se však na stupních vítězů stěží bránil slzám.

Reklama