Hlavní obsah

Plavecký šampionát v Montrealu skončil ztrátou

MONTREAL

Montreal se stále ještě vzpamatovává z dluhů z organizování olympijských her v roce 1976 a už má další finanční potíže. Právě skončené mistrovství světa v plaveckých sportech, jehož pořadatelství bylo kanadskému městu původně právě vinou nedostatečného ekonomického zajištění odebráno a posléze opět vráceno, totiž skončilo ztrátou.

Článek

Schodek se podle pořadatelů zastavil na částce kolem 3,2 milionu kanadských dolarů, což je zhruba 65 milionu korun. Dluh uhradí město, ale starosta Gerald Tremblay ujistil, že nikoliv z dalších daní obyvatel. "Rozhodně to nezasáhne do rozpočtu města," řekl Tremblay agentuře AP. "Naši občané nebudou platit žádnou další daň, ta částka je v celkovém rozpočtu zanedbatelná," pravil.

I přes finanční potíže popsal Tremblay mistrovství světa jako dobrou investici do budoucnosti Montrealu. "Každé město, které chce být patnáct dní v podvědomí lidí na celém světě, musí počítat s investicemi milionů dolarů," uvedl starosta města, které už tři desítky let platí olympijský dluh 990 milionů amerických dolarů.

Organizátoři nebyli schopni předložit finanční záruky

Organizátoři měli potíže kvůli chybějícím příjmům od sponzorů i z prodeje vstupenek a nebyli schopni předložit finanční záruky. Mezinárodní federace FINA jim proto pořadatelství v lednu vzala. Zájem o uspořádání šampionátu projevily Atény, Moskva a Berlín. Montreal však o měsíc později poskytl potřebné dokumenty a FINA své rozhodnutí vzala zpět a dala Kanadě přednost.

Pořadatelé očekávali, že soutěže v plavání, dálkovém plavání, skocích do vody, synchronizovaném plavání a vodním pólu navštíví kolem 200.000 lidí. Bylo jich však o 40.000 méně. Paradoxně dobrá návštěvnost byla na vodním pólu a akvabelách, zatímco atraktivní bazénové plavání stadion pro 11.000 diváků zdaleka nenaplnilo.

I přes dluhy zvažuje město podle Tremblaye podání kandidatury na pořádání olympijských her v roce 2016, o které se může ucházet i Praha. "Vezmeme si trochu času na oddych a zvážíme to. Rozhodně to nevylučuji," dodal starosta.

Reklama

Související témata: