Hlavní obsah

Skifaři Synek s Knapkovou postoupili na veslařském MS do finále

GIFU (Japonsko)

Favorizovaní skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková postoupili díky výhrám ve svých semifinálových jízdách do sobotního finále mistrovství světa ve veslování v japonském Gifu. Vyřazeny byly dvojka a čtyřka bez kormidelníka.

Článek

Synek s Knapkovou, kteří nemuseli do oprav a naposledy se na kanálu představili v pondělí, potřebovali k postupu do finále skončit minimálně třetí. Oba však nenechali nic náhodě a vyhráli. Knapková zvítězila systémem start-cíl o více než pět sekund, Synek byl na všech mezičasech druhý, až v závěrečné pětistovce předstihl o necelou sekundu Maheo Drysdaleho z Nového Zélandu.

"Nejelo se mi vůbec dobře, zkazil jsem start a pak musel celou dobu dotahovat," řekl Synek. Soustředění vítěze letošního Světového poháru narušily výtky rozhodčího, kvůli kterým musel přelepit reklamní samolepky. "Přitom s nimi takhle jezdím celou sezonu," kroutil hlavou závodník pražské Dukly.

Čas na rozveslování nebyl

Vinou toho pak neměl skoro žádný čas na rozveslování. "Uprostřed závodu jsem si připadal utavený, ale nakonec to vlastně nebylo nejhorší, ani jsem nemusel před cílem zapínat 'turbo', abych Drysdaleho předjel. Položil to totiž sám a já jsem dojel už skoro volně, navíc postup byl stejně jistý, do finále šli první tři," podotkl Synek, jenž se časem 6:31,88 zapsal na chvilku do historie jako rekordman na dvoukilometrové trati.

Již po deseti minutách jeho čas ale překonal Nor Tufte. "To trochu zamrzí, ale teď ještě pořád o nic nešlo. Největší výkon musím zajet ve finále. Říkat, že vyhraju, je předčasné, ale udělám pro to všechno," slíbil nástupce Václava Chalupy na postu české skifařské jedničky.

Jistými výkony se v Japonsku prezentuje i Knapková, která také bez větších problémů postoupila do bojů o medaile. "Že postoupím takhle jasně, to jsem nečekala ani náhodou. Před startem jsem se necítila dobře a předpokládala jsem velký boj s Američankou a Francouzkou. Pak mi adrenalin dodal tolik sil, že to šlo takhle jim ujet," řekla Knapková.

Hezky to foukalo

Čtvrtá žena z olympiády v Aténách postoupila do finále s nejlepším časem. Tento fakt ale nepřeceňovala. "Hezky to foukalo, takže jezdili rychle všichni. Rozhodne se v sobotu," podotkla realisticky Knapková. Bez medaile by se však domů vracela nerada. "Sama nevím, co od finále čekat. Jen představa medaile je pro mě velkolepá, žádnou velkou ještě nemám," usmála se Knapková.

Čtyřka bez kormidelníka ve složení Karel Neffe, Jan Schindler, Jakub Makovička a Petr Vitásek postoupila z pondělní rozjížďky přímo do semifinále, v něm se jí však tolik nedařilo. Čeští reprezentanti skončili pátí, na třetí postupové místo ztratili pět sekund. Ještě o dvě sekundy více chyběly ke kvalifikaci do bojů o medaile dvojce Tomáš Karas, Jan Ventruba, jež ve středu absolvovala opravu.

Trenér Blecha byl spokojen

Trenér obou posádek Petr Blecha byl spokojen s výkonem dvojky, čtyřka bez jej ale zklamala. "Nepochopím, jak mohli jet celý závod nižším šlágem než všichni soupeři. Když byli za nimi, to se měli třeba zbláznit, aby je dojeli. Měli na to, ale zkazili závod," zlobil se Blecha.

Na dvojce bez kormidelníka se podle jeho slov projevilo, že spolu závodí jen krátce. Tato posádka totiž vznikla těsně před MS. "Statečně bojovali, bohužel ale nezvládli závěr. Tam se ukázalo, že spolu jezdí příliš krátce," uvedl Blecha.

V pátek se budou o postup do finále snažit favorizovaná párová čtyřka David Jirka, Jakub Hanák, Václav Chalupa, Milan Doleček a dvojčata Jan a Ondřej Vetešníkovi na dvojskifu.

Výsledky - semifinále s českou účastí:

Muži:
Skif, 1. semifinále: 1. Synek (ČR) 6:31,88.
Dvojka bez, 1. semifinále: 1. Twaddle, Bridgewater (N. Zél.) 6:16,16, ...5. Karas, Ventruba (ČR) 6:27,07.
Čtyřka bez, 1. semifinále: 1. Nizozemsko (Cirkel, Gabriels, Vellenga, Vermeulen) 5:46,33, ...5. ČR (Neffe, Schindler, Makovička, Vitásek) 5:55,79.
Ženy:
Skif, 1. semifinále: 1. Knapková (ČR) 7:07,44.

Reklama