Hlavní obsah

Párová čtyřka ve finále MS

GIFU

Párová čtyřka postoupila do finále mistrovství světa ve veslování v japonském Gifu. Ve svém semifinále posádka ve složení David Jirka, Jakub Hanák, Václav Chalupa a Milan Doleček skončila druhá a s přehledem si zajistila účast v nedělním boji o medaile.

Článek

Z něj naopak vypadl dvojskif lehkých vah, protože dvojčata Jan a Ondřej Vetešníkovi skončili v dnešním semifinále poslední a na postupovou třetí příčku ztratili více než dvanáct vteřin. Musejí se tak spokojit s účastí ve finále B.

Párová čtyřka, která patří k českým medailovým nadějím, se v semifinále od začátku ujala vedení. Na první pozici se držela ještě 500 metrů před cílem, ale v závěru ji o 36 setin vteřiny porazili Estonci.

Umístění českých veslařů mezi nejlepšími třemi a jejich postup do finále to však ohrozit nemohlo. "Jsem spokojený, kluci jeli přesně podle mých pokynů. Nemělo smysl se v závěru nikam hnát, postup si pohlídali bezpečně," pochvaloval si trenér Sergej Kruťjakov.

S výkonem byl spokojený i veslovod Jirka. "Víme, že můžeme jet ve finále ještě rychleji, a to je důležité. V semifinále jsme si vyzkoušeli taktiku s nástupem na kilometru, kde jsme Estoncům odjeli a pak je nechali jet, co chtějí oni," popsal průběh semifinálové jízdy.

Rusové mimo hru

Do finále překvapivě nepostoupili loňští olympijští vítězové Rusové. "Nepředstavoval jsem si konkurenci letos tak těžkou, všichni nejlepší veslaři najednou sedí v párových čtyřkách. Ale budeme chtít stejně vyhrát," hodnotil kvality finálových soupeřů Jirka.

V párových čtyřkách Estonců a Slovinců sedí i někdejší Chalupovi rivalové ze skifu Jüri Jaanson a Iztok Čop. "Já to tak neberu, nevidím na vodě Čopa nebo Jaansona, ale další dvě silné párové čtyřky, vlastně naše největší soupeře. Ale není to náš osobní trojboj, je to soutěž párových čtyřek," uvedl Chalupa.

O víkendu o medaile budou usilovat podle očekávání celkem tři české lodě - spolu s párovou čtyřkou také skifaři Miroslava Knapková a Ondřej Synek.

MS ve veslování - semifinále s českou účastí
Muži
Párová čtyřka, 1. semifinále: 1. Estonsko (Jaanson, Gulov, Endrekson, Jämsä) 5:49,19, 2. ČR (Jirka, Hanák, Chalupa, Doleček) 5:49,55.
Dvojskif leh. vah, 1. semifinále: 1. Hirling, Varga (Maď.) 6:22,82, ...6. J. Vetešník, O. Vetešník (ČR) 6:38,26.

Reklama