Hlavní obsah

Zima a vichr? Když nás uragán neodfoukne do Německa, veslujeme, říká starý kořen Synek

Praha

Před dvěma lety Ondřeje Synka v přípravě zbrzdil zánět středního ucha, vloni si při hokeji poranil koleno. Letos si dvaatřicetiletý trojnásobný mistr světa na skifu konečně mohl říct: „Až na třídenní rýmičku jsem přípravu zvládl ve zdraví.“

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Skifař Ondřej Synek před startem nové závodní sezóny.

Článek

Byl jste na sebe při hokejích opatrnější?

Parta, s níž chodím na led, hrávala už od září. Já se připojil v listopadu a hned na prvním hokeji mi hlásili, že už tam měli dvakrát vyražené zuby a zlomenou ruku, tak jsem si říkal, že hned pojedu domů. (směje se) Ale zakázali jsme si hrát do těla a od té doby všechno v klidu.

Takže vaše příprava probíhala podle zaběhnutých not?

Ve vrcholovém sportu se pohybuju patnáct let, už toho moc měnit nechci, jsem starý kořen. Není moc co vymýšlet, spíš zůstat zdravý, zatnout zuby a trénovat.

Jak se trénuje na vodě v současném počasí? Asi se na sobotní mistrovství republiky na dlouhé dráze moc netěšíte…

Počasí mi vyhovuje maximálně, jako všem. (úsměv) Už jsem přezul i auto na letní, paráda. Zima nám trochu bude, ale trénuju v tom celý týden. Jsme venkovní sport, když není uragán, který by nás odfoukl do Německa, veslujeme. Jen v úterý to nešlo.

Máte zprávy o přípravě vašich hlavních rivalů v čele s Novozélanďanem Drysdalem?

Mám, celou naši zimu měli léto, a tak veslovali. Na začátku března měli kontrolky, vyhrál asi o dvě vteřiny. V říjnu se mu narodila dcera, tak jsem se ho ptal, jak spí. Hned mě uvedl do klidu, že dobře. Ne jak u nás, že by vstával v pět ráno každý den a děti na něj skočily…

Má už konkrétní obrysy váš plán sestavit s Drysdalem na některém závodě dvojskif?

Pořád je to ve vzduchu, teď jsme si měsíc nepsali. Zazděné to není, spíš jsme ani jeden neměli čas to řešit. V úvahu připadá druhý svěťák ve Varese.

První Světový pohár na Bledu vynecháte?

Ano, usoudili jsme s trenérem, že začátkem května je dost brzy. Ostré závodění mi začne při mistrovství Evropy v Poznani. Druhý vrchol bude mistrovství světa ve Francii, kde půjde o kvalifikaci do Ria.

Máte na sezónu novou loď?

Už je v Praze, ale ještě jsem ji nevybalil. Na jaře vždycky jezdím ještě na té z předchozí sezóny, na Vltavě jsou větve a nečistoty, tak ať se nezničí. Je to stejný model jako vloni, i designově. Chtěl jsem celou oranžovou loď, ale to výrobce neumožňuje, tak je žlutá s oranžovým vrškem.

Reklama