Hlavní obsah

Tři lodě postoupily v Račicích přímo do finále ME

Tři lodě dnes postoupily přímo do finále mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice v Račicích v závodu na 1000 metrů. Suverénní byl ve své rozjížďce kanoista Martin Fuksa, který zajel celkově třetí nejrychlejší čas. Jistotu sobotní jízdy o medaile mají také deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák a deblkajak Daniel Havel, Jan Štěrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanoista Martin Fuksa během tréninku na vodním kanále v Račicích.

Článek

V kategorii čtyřkanoí se přihlásilo pouze šest posádek, proto čtveřici Tomáš Janda, Dan Drahokoupil, Vojtěch Ruso a Radek Miškovský čeká na této trati rovnou finálová jízda v sobotu dopoledne. Semifinále musejí dnes odpoledne jet ještě kajakář Josef Dostál, kterému se rozjížďka nepovedla, a kajakářka Anna Kožíšková.

Fuksa byl před závodem lehce nervózní, ale když už se rozjel po startu, cítil se dobře. "Myslím, že to bylo v suchým triku," prohlásil v narážce na skutečnost, že se prý ani nezapotil. "Snažil jsem se mít náskok, kdyby někdo ve finiši nastupoval, abych byl před ním. Síly jsem ještě nějaké měl, i když rozjížďka se nejede úplně ideálně, ale ve finále to snad bude ještě lepší," věřil dvojnásobný medailista z mistrovství světa a mistr Evropy na neolympijské pětistovce.

Úřadující mistr světa na kilometru Dostál v rozjížďce zaváhal. Chtěl se svézt na vlně vedoucího Dána Reneho Poulsena, jenž ten zpomalil a český kajakář se nechal dojet ostatními. "Věděl jsem, že nevyhraju, ale pak jsem nakonec musel docela finišovat, takže to bolelo, posledních sto metrů to bylo takové tuhé, ale aspoň jsem se rozjel. Takže si lépe rozvrhnu síly a snad postoupím do finále," řekl Dostál.

Deblkanoisté chtěli postoupit přímo do finále, což se jim ze třetího místa v rozjížďce podařilo. Měli ke své jízdě ale výhrady. "Bylo to tuhý, první ostrý závod sezony. Trochu nás překvapili Ukrajinci, kteří vystřelili jak rakety," prohlásil Dvořák. "První závod vždycky bolí, ale náš cíl byl postoupit," doplnil Radoň. Ve finále pojedou svoje tempo. "Jsme zkušení závodníci. Pojedeme líp technicky," plánovali.

Pro Havla se Štěrbou bude hlavní závod na ME až ve čtyřkajaku, ale oba dnes ukázali individuální sílu. "Jelo se nám špičkově, jízda se povedla parádně. Závod na deblu si užíváme, protože nikdo od nás vlastně nic nečeká," podotkl Havel. Zajeli celkově druhý nejlepší čas. "Prioritou je čtyřkajak, na kterém bychom rádi získali medaili. Když to padne na tom deblu, budeme jenom rádi, formu máme slušnou," doplnil háček české posádky.

Reklama

Související témata: