Hlavní obsah

Neporazitelný čtyřkajak zkrápělo šampaňské. Za zlatým hattrickem ho hnal pátý motor

Michal OsobaSport.cz

Vítězná gesta už si mohou chystat pár desítek metrů před cílem, český čtyřkajak v plné síle těžko hledá soupeře. V Račicích kvarteto Daniel Havel, Lukáš Trefil, Jan Štěrba, Josef Dostál završilo zlatý hattrick z evropských šampionátů na olympijské distanci 1000 metrů.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Česká posádka zlatého čtyřkajaku ve složení Josef Dostál, Lukáš Trefil, Jan Štěrba a Daniel Havel.

Článek
Fotogalerie

Pokaždé společně skončili na stupních vítězů, neprohráli od světového šampionátu 2013. A výsledky úřadujících mistrů světa se odrážejí i na jejich sebedůvěře. „Už na třístovce jsem věděl, že vyhrajeme. Soupeři byli rychlí, ale věděl jsem, že to šlape, krásně odjíždíme a že na to budeme mít,“ prohlásil nejmladší a nejvyšší člen posádky Dostál.

Jsou Češi k neporažení, pokud zajedou své maximum? „Když sedne jízda Portugalcům nebo Španělům, jedou s námi. Chce to zůstávat na zemi, ale když nám to sedne, jedeme o medaili i o zlato, což jsme během tří let dokázali,“ říkal Trefil.

Trefil na pivo nemohl

Nejčerstvější přírůstek do jejich medailové sbírky měl speciální příchuť, zlatou jízdu sledovali z tribun mezi zhruba patnácti stovkami fanoušků i jejich rodiny a nejbližší. „Bylo to parádní, tady v Račicích před rodiči a fanoušky, to je fantastické,“ pochvaloval si nejzkušenější člen posádky Jan Štěrba.

„Atmosféra byla špičková, hnala nás vpřed. Diváci byli pátým motorem,“ chválil i háček posádky Daniel Havel, jenž se Štěrbou získal v sobotu bronz na deblkajaku.

České kvarteto si neodpustilo ani spršku šampaňským na stupních vítězů. „Někdo mi ho tu dal, tak jsem ho odnesl a dohodli jsme se, že všechny zlejeme,“ líčil Trefil.

„Ale jenom nás zlil, sám nepil, protože ho odpoledne čeká závod,“ připomněl Havel, že Trefil ještě v nedělním odpoledni absolvuje boj na náročné pětikilometrové trati. „To my už si jedno pivo dáme,“ těšil se Štěrba.

Reklama

Související témata: