Hlavní obsah

Když se loď promění v umělecké dílo. Hradilkovi kajak připomíná, jak dobyl Troju

Praha

Za působivými vyobrazeními nemusíte do galerie, příznivce umění může uspokojit i návštěva závodů ve vodním slalomu. Bývalý mistr světa Vavřinec Hradilek do nové sezóny vstoupí na kajaku s unikátním designem.

Foto: Red Bull

Kajakář Vavřinec Hradilek a jeho nová loď.

Článek
Fotogalerie

Moc se mu nelíbil trend poslední doby, kdy si většina vodních slalomářů s barvami na svých lodích příliš nevyhrála. Důvod byl i ten, že každý nános barvy zvýší hmotnost lodi. „A my jsme tak pünktlich, že řešíme i desítky gramů,“ vysvětluje.

A tak se svým dvorním designerem, grafikem Adamem Blahou, domluvil na malbě, která se natiskne na extra tenkou fólii, jíž se kajak polepí.

Navázal na Poseidona

Umělci nechal stříbrný olympijský medailista volnou ruku, jen se dohodli na některých motivech. Hradilek vycházel z designu helmy, na níž byl mýtický bůh vodních živlů Poseidon, duch antických bájí měl dodat i spojení s Trojou.

K pražské Troji má totiž osmadvacetiletý Hradilek blízko odmala. „Vyrostl jsem tady na kanále a teď tu i bydlím,“ vysvětluje, proč jeho loď zdobí vedle válečníků i Trojský kůň. „Díky němu byla Troja dobyta a já vlastně Troju taky před dvěma lety dobyl,“ s úsměvem popisuje kajakář, jenž na pražském kanále získal předloni světové zlato.

Kajak je odlišný i typově od toho, na němž jezdil vloni. „Rychleji zatáčí, malinko je pomalejší v jízdě dopředu, ale nic markantního, už jsem si na ni zvykl,“ pochvaluje si před víkendovým startem nominačních závodů.

Nominace po třech letech

Boj o účast v reprezentaci čeká Hradilka po třech letech, poslední dvě sezóny měl díky svým výsledkům z předchozí sezóny účast jistou.

„Sice jsem nominační závody chtěl brát vážně i v posledních dvou letech, ale ten pocit, že musíte o reprezentaci bojovat, si nenahradíte. Už cítím takovou tu zdravou nervozitu,“ připouští slalomář, jehož vloni zbrzdily potíže s krkem. „Teď se po zdravotní stránce cítím nejlépe za poslední tři roky,“ pochvaluje si.

V parádní české disciplíně má jistou účast v reprezentaci úřadující mistr Evropy Jiří Prskavec, na zbylá dvě místa je spolu s Hradilkem favoritem Vít Přindiš, jenž se přes zimu dával dohromady po operaci ramene, či syn slalomářské legendy Luboš Hilgert. Tento víkend se jede ve Veltrusech, příští na Trnávce.

Reklama

Související témata: