Hlavní obsah

Knapková: Kouč nebyl spokojený. Mám co zlepšovat

Michal Osoba

Příjemný byl návrat na místo jejího velkého triumfu pro skifařku Mirku Knapkovou. Na slovinském Bledském jezeře, kde se před čtyřmi lety stala mistryní světa, dojela při úvodním díle Světového poháru druhá za běloruskou veteránkou Jekatěrinou Karstenovou.

Foto: Profimedia.cz

Česká skifařka Mirka Knapková

Článek

Někteří veslaři sezónu začnou později, vy jste nezvažovala závod vynechat?

Jsem spíš typ, který potřebuje víc závodit. V našem sportu nemůžete porovnávat podle časů, srovnání se soupeři získáte až na závodech. Chci se připravit na mistrovství Evropy, vloni jsem tam nebyla úplně rozzávoděná.

Vzpomínky na světové zlato ožily?

Tam je hezké prostředí, i vzpomínky mám krásné. Moc se mi tam líbilo, i když počasí nebylo jako na mistrovství světa v roce 2011, ale pořád to bylo pěkné.

Běloruska Karstenová dávala v poslední době přednost dvojskifu. Chystá snad návrat?

Já to hned zjišťovala, ještě než nám dali medaile. Říkala, že preferuje dvojskif, ale parťačka je zraněná, tak jezdila asi tři dny na skifu. Musím před ní smeknout, že pořád závodí jako ve dvaceti. Je výjimečná, ani v dalších sportech neznám moc lidí, kteří jsou tak dlouho ve špičce.

Jak jste zvládla přípravu na sezónu vy? Na rozdíl od loňska jste byla zdravá?

Potkal mě zánět průdušek, asi na dva tři týdny. Ale v porovnání s minulou sezónou, kdy jsem měla problémy od ledna, se cítím fyzicky dobře, to je hlavní.

S trenérem Kacovským jste upravovali techniku. Je těžké po tolika letech něco měnit?

Je to těžké v tom smyslu, že člověk má něco zafixovaného a v únavě spadne automaticky zpátky do toho svého. Jde jen o pojetí záběru, aby byl důraznější. Zatím to vypadá dobře, ale nevím, jestli naplňuju úplně to, co si trenér představuje.

S vaší finálovou jízdou v Bledu byl spokojený?

Právě že vůbec, asi mám co zlepšovat. (úsměv) Nelíbilo se mu, že první půlku jsem jela nízkou frekvencí, kdyby se mi povedlo jet vyšší, byla bych o dost rychlejší.

Cítíte na sobě, že už za rok se v Riu koná olympiáda, kde budete obhajovat zlato?

V téhle sezóně to člověk pocítí nejvíc, devět lodí se do Ria kvalifikuje z mistrovství světa, jen pár dalších má ještě šanci na dokvalifikaci. Takže vše směřujeme k mistrovství světa.

Máte zprávy o vašich konkurentkách Emmě Twiggové z Nového Zélandu či Australance Kim Crowové?

Asi se střetneme tradičně až v Lucernu. Novozélanďanka si prý dává rok studijní volno, nejezdí na soustředění, ale závodit by měla, možná se potkáme na regatě v Henley.

Reklama