Hlavní obsah

Rio už má kruhy, ale přibyl problém. Jeden z areálů se pro OH rekonstruovat nebude

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro zdobí od středečního večera olympijské kruhy. Symbol největší sportovní události světa, kterou bude brazilské velkoměsto v příštím roce hostit, odhalili při slavnostním ceremoniálu s ohňostrojem v parku Madureira. Objevují se ale problémy se sportovišti...

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Madureira Park v Rio de Janeiru už byl vyzdoben olympijskými kruhy přivezenými z Londýna. Přípravy her mnohdy ale váznou.

Článek

Obří kruhy dostalo Rio darem od pořadatelů předchozích her v Londýně. Čtyřtunová konstrukce putovala do Brazílie 20 dnů lodí z Newcastlu, v sestavené podobě měří 25 metrů na délku a 12 metrů na výšku.

"Madureira je srdcem předměstí Ria. Je to jedna z nejchudších částí města, na niž by měly mít hry největší dopad," prohlásil při slavnostním odhalení starosta Ria Eduardo Paes. Pro sportovní fanoušky budou v parku během olympijských her připraveny velkoplošné obrazovky.

Podobný artefakt, který během olympijských her v Sydney zdobil tamní Harbour Bridge, se nedávno prodal v Austrálii v internetové dražbě. Obří padesátitunové kruhy o rozměrech 70x40 metrů, které se našly rozebrané ve skladišti, získal zájemce za 21 000 australských dolarů (asi 410 000 korun).

Chyběly finance

V Riu však přibyl další problém se sportovišti. Speciální areál pro vodní pólo nebude. Pořadatelé zastavili rekonstrukci Aquatic Parku, který stojí v těsném sousedství legendárního stadiónu Maracaná, kvůli nedostatku financí, projekt už navíc v posledních měsících nabral velké zpoždění.

V Aquatic Parku se měly podle původního plánu uskutečnit zápasy vodních pólistů v základních skupinách, na dokončení přestavby by ale bylo potřeba získat 20 miliónů dolarů. Takovou částku se pořadatelům nepodařilo zajistit.

Turnaj ve vodním pólu se tak nejspíš celý odehraje v Olympic Parku, kde budou na programu také plavecké disciplíny a soutěže ve skocích do vody. V úvahu připadá i přesun do areálu Deodoro na severu Ria.

Reklama

Související témata: