Hlavní obsah

Hilgertová postoupila až po protestu. Ježek na ME kvalifikaci vyhrál

Markkleeberg
Aktualizováno

Kanoista Stanislav Ježek vyhrál na mistrovství Evropy ve vodním slalomu kvalifikaci, z druhého místa postoupil kajakář Ondřej Tunka. Do semifinále se v německém Markkleebergu dostala také sedmačtyřicetiletá kajakářka Štěpánka Hilgertová, které pomohl až protest české výpravy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stanislav Ježek

Článek

Ježek se do reprezentace vrátil v 38 letech po roční pauze a v Německu zatím září. "Člověka to potěší a i lehce povzbudí, i když se jedná pouze o kvalifikaci, protože ve startovním poli jsem přeci jenom ze všech nejstarší, a to docela výrazně," řekl Ježek Českému rozhlasu.

Obhájce prvenství mezi kajakáři Jiří Prskavec byl čtvrtý těsně před Vavřincem Hradilkem, s Ježkem postoupili i Michal Jáně a Tomáš Rak. V neolympijské kategorii C1 žen si postup zajistily Kateřina Hošková, Monika Jančová i Tereza Fišerová, které se to stejně jako Rakovi podařilo až v opravné jízdě.

Všechny Češky bojovaly v opravách

Drama přinesla kvalifikace kajakářek. Ani jedna žena z českého tria Hilgertová, Kateřina Kudějová a Karolína Galušková neuspěla v první jízdě a všechny musely bojovat v opravě, kde bylo k dispozici už pouze pět míst.

Postup do sobotního semifinále si bezpečně druhou příčkou zajistila Kudějová, ale Hilgertová skončila s dvěma penalizacemi na šesté, tedy první nepostupové pozici. Česká výprava nicméně proti jednomu "šťouchu" úspěšně protestovala a dvojnásobná olympijská vítězka se posunula na postupové páté místo. Protože byly výsledky už předtím uznány jako oficiální, prošla z kvalifikace i Francouzka Carole Bouzidiová, které po opravě patřila šestá pozice.

Na první nepostupové příčce tak skončila Galušková, jež dojela v opravné jízdě sedmá. V semifinále bude netypicky 21 kajakářek.

Pro jednu českou posádku byla konečnou kvalifikace také v kategorii C2, kde neuspěli Tomáš Koplík s Jakubem Vrzáněm. Hned z první kvalifikační jízdy postoupili Ondřej Karlovský, Jakub Jáně i Jonáš Kašpar, Marek Šindler.

Reklama