Hlavní obsah

Čerstvá mistryně Evropy v osmě a neporazitelná Dukla. Primátorky budou rekordní

Praha

Na tři dny bude Vltava v centru Prahy patřit veslařům, do 102. ročníku Primátorek se jich zapojí rekordní počet. Od pátku do neděle by se jich v nejrůznějších kategoriích včetně akademických osmiveslic či závodů mořských lodí mělo představit 1268 ze sedmi zemí.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Mirka Knapková se raduje ze zlaté medaile na mistrovství Evropy v Poznani.

Článek

Hlavní závod mužských osem má jasného favorita, Dukla zaútočí na 36. vítězství v řadě, zahraniční konkurenci jí letos vytvoří loď ze Stuttgartu. Elitní posádka Dukly pojede ve složení bratři Jan a Ondřej Vetešníkovi, Jakub Paroulek, Jan Andrle, Kornel Altman, Matyáš Klang, Jakub Podrazil, Lukáš Helešic a kormidelník Oldřich Hejdušek.

Veterána přemlouvat nemuseli

„Máme dvě posádky, ta elitní je velice dobrá a věřím, že pojede důstojný závod pro sebe i pro Duklu,“ nepochybuje o vítězství trenér Petr Blecha. A tak mu nedalo moc práce přesvědčit k dalšímu ročníku u kormidla sedmapadesátiletého Hejduška.

„Nikdo jiný tu není a kluci jsou tak dobří, že jim to nemůžu překazit tím, že se na ně vyprdnu,“ hlásil veterán, jenž na závod musí shazovat zhruba na 56 kilogramů.

Primátorky Skupiny ČEZ letos vynechá Ondřej Synek, jenž po stříbru na víkendovém mistrovství Evropy dává přednost tréninku, čerstvá kontinentální šampiónka Mirka Knapková usedne do slávistické osmy.

„Přesedání do početnější posádky mám za ty roky natrénováno, v minulosti jsem jela skif i osmu, což letos program neumožňuje a ani nevím, jestli by byly síly,“ říká olympijská vítězka. Finálové jízdy se jedou v neděli od 10.30 a vysílá je ČT Sport.

Reklama