Hlavní obsah

Čeští vodní slalomáři bez ztráty postoupili do semifinále SP

Praha
Aktualizováno

Čeští vodní slalomáři zvládli páteční kvalifikaci v úvodním závodu Světového poháru v Praze se stoprocentní úspěšností. Semifinále pojede o víkendu všech 18 domácích lodí. Výborné výkony předvedli zejména kanoista Stanislav Ježek, deblkanoisté Ondřej Karlovský s Jakubem Jáněm a kajakář Vavřinec Hradilek, kteří obsadili druhá místa, a další kajakář Jiří Prskavec, který byl třetí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Český kanoista Stanislav Ježek.

Článek

Podle nových pravidel postupuje z kvalifikace určitý počet závodníků v každé kategorii přímo do semifinále, ostatní slalomáři bojují o zbývající postupová místa ve druhé jízdě. Podruhé jeli z Čechů kajakářky Štěpánka Hilgertová s Karolínou Galuškovou a kanoista Jan Mašek, všichni se ale na druhý pokus do semifinálové sestavy bez problémů dostali.

Sobotní semifinále čekají i kanoisty Michala Jáněho a Tomáše Raka, kajakáře Ondřeje Tunku a Luboše Hilgerta a kanoistky Moniku Jančovou, Terezu Fišerovou a Kateřinu Hoškovou. V neděli budou o postup do finále bojovat pátá kajakářka kvalifikace Kateřina Kudějová a Veronika Vojtová i deblíři Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem a Tomáš Koplík s Jakubem Vrzáněm.

Hradilek si prožil trochu dramatickou chvilku, neboť mu v první kvalifikační jízdě byla nejprve připsána sporná penalizace padesáti sekund na protivodné brance 16, ale videorozhodčí mu ji později odmazali. "Kuli", jak se trestu za neprojetou branku říká, dostal Hradilek od stejné sudí jako v semifinále před dvěma lety v Praze na mistrovství světa, kde nakonec uspěl s protestem a později vyhrál. Zkušenost s toutéž penalizací od stejné rozhodčí má z loňského závodu SP také Vít Přindiš.

"Nevěděl jsem, která branka to byla, ale když jsem to uslyšel, tak jsem se smál, že to je zase ona," řekl Hradilek. Moc mu to v první chvíli nevadilo, chtěl si kanál sjet ještě jednou, i když z druhé jízdy do semifinále postupovalo jen deset závodníků. "Kvůli divákům, i když by to bylo nervóznější, ale myslím, že mám na to, abych to v pohodě dal. Ale já jsem nepochyboval o tom, že jsem byl někde těsně. Asi jí (rozhodčí) budu muset přinést kytku nebo zvolit násilnější formu," usmál se Hradilek.

Hilgertová prý nebyla nervózní, na druhou jízdu si věřila. "Měla jsem docela chuť si to sjet, z první jízdy jsem neměla moc dobrý pocit," řekla Hilgertová. Věděla o riziku druhé jízdy, ale nepřipouštěla si možnost, že by vypadla. "Ale kdyby to nevyšlo, tak bych si aspoň dřív dala dohromady rameno," poukázala na potíže, které ji trápí už měsíc.

Nebýt totiž závod SP v Praze, vynechala by jej podobně jako následující klání seriálu v Krakově a Liptovském Mikuláši v dalších týdnech. Dnes totiž podstoupila vyšetření ultrazvukem a objevili menší otok. "Takže to musím co nejdřív dát dohromady a dostat se tím i do větší jízdní pohody. Nejsem pocitově srovnaná. Takže hned v pondělí jsem objednaná na rentgen a rezonanci," dodala Hilgertová.

Reklama