Hlavní obsah

Deblkanoisté Kašpar, Šindler slaví v Krakově první triumf ve Světovém poháru

Krakov

Deblkanoisté Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem vyhráli v Krakově poprvé v kariéře závod Světového poháru ve vodním slalomu. Čeští reprezentanti se prosadili na stupně vítězů i ve druhém dílu seriálu, před týdnem v pražské Troji skončili třetí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jonáš Kašpar (vpředu) a Marek Šindler.

Článek

V sobotu v Krakově zvítězil kajakář Vavřinec Hradilek a dnes měla česká výprava našlápnuto k dalším úspěchům. Semifinálové jízdy vyhrály kajakářka Kateřina Kudějová i deblkanoe Ondřej Karlovský, Jakub Jáně, finále jim však nevyšlo.

"Výsledek je super, protože jsme se na tréninku necítili úplně dobře. To, že se nám dvě rozhodující jízdy povedly, je paráda," uvedl v tiskové zprávě svazu Kašpar. "Hodně se chybovalo. Spousta silných soupeřů nepostoupila do finále. Jsem rád, že jsme se vyvarovali chyb," řekl. "Doufám, že další závod bude podobný," konstatoval před cestou do Liptovského Mikuláše Šindler.

Kudějová, která v Praze získala bronz, nabrala na trati dvě dvousekundové penalizace za doteky na brankách a předposlední dvacátou branku dokonce neprojela, takže obdržela dalších 50 trestných sekund. Výsledkem bylo osmé místo. Vítězkou závodu se stala Španělka Maialen Chourrautová.

"Do finále jsem nastupovala s tím, že bych chtěla zajet stejně dobře jako v semifinále, ale bohužel mi nevycházela voda a kazila jsem to od samého začátku," řekla Kudějová. "Věděla jsem, že to není dobrá jízda a tu branku jsem na konci prostě minula," uvedla kajakářka, která se už těší na další závod na Slovensko. "Protože tenhle kanál nesnáším."

Bez legendy Hilgertové

V Krakově chyběla dvojnásobná olympijská šampiónka Štěpánka Hilgertová, která kvůli potížím s ramenem vynechá i další zastávku SP v Liptovském Mikuláši příští týden. "Je tam podle lékařů natržený úpon, takže rehabilituju, běhám, posiluju a snažím se být trpělivá," napsala na facebooku. "Ale když ten Krakov sleduji, svrbí mě u toho ruce," uvedla.

V kategorii C2 obsadily v semifinále české lodě první tři místa, ale v bojích o medaile uspěli jen Kašpar se Šindlerem. Po čisté jízdě zvítězili o 1,83 sekund před německou dvojicí Robert Behling, Thomas Becker.

Karlovský a Jáně nenavázali na druhé místo z Prahy i vinou neprojetí jedné branky, Tomáš Koplík a Jakub Vrzáň minuli dokonce dvě.

Závody SP ve vodním slalomu v Krakově:
Muži:
C2:
1. Kašpar, Šindler (ČR) 93,16 (0 trest. sekund)
2. Behling, Becker (Něm.) -1,83 (0)
3. Tillard, Le Ruyet (Fr.) -4,97 (0),
...9. Karlovský, J. Jáně -55,94 (56)
10. Koplík, Vrzáň (všichni ČR) -111,23 (104).
Průběžné pořadí SP (po 2 z 5 závodů):
1. Kašpar, Šindler 110
2. Behling, Becker 88
3. Karlovský, J. Jáně 85,
...7. Koplík, Vrzáň 57.
Ženy:
K1:
1. Chourrautová (Šp.) 90,91 (0)
2. Kuhnleová (Rak.) -1,98 (0)
3. Funková (Něm.) -3,06 (2),
...8. Kudějová -56,38 (54),
v semifinále: 22. Ornstová,
25. Vojtová
26. A. Hilgertová (všechny ČR).
Průběžné pořadí SP (po 2 z 5 závodů):
1. Funková 96
2. Schornbergová (Něm.) 92
3. Kudějová 88,
...18. Vojtová 46,
20. Š. Hilgertová (ČR) 42.

Reklama