Hlavní obsah

Navlékání do plavek je záludné. Ale už to jde rychleji, říká Závadová a varuje před černou čepicí

Praha

Horké letní dny tráví v bazénu s teplotou vody 26 stupňů, ale netřeba jí závidět. Plavkyně Barbora Závadová v Podolí při závěrečném soustředění naplavává poslední kilometry před světovým šampionátem v ruské Kazani, kde bude jednou z největších českých nadějí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Česká plavkyně Barbora Závadová.

Článek

Vadí plavcům vedro?

Naštěstí je voda v bazénu celkem studená. Ale sluníčko je vyčerpávající, po tréninku se hned jdeme schovat. Víc řešíme pitný režim, máme iontové nápoje. A snažíme se nenosit černou plaveckou čepici. Měla jsem ji při mistrovství republiky, stačilo pět minut a byla úplně horká.

Při domácím šampionátu jste se nenudila. Šest individuálních disciplín, pět prvenství.

Tak nabitý program jsem měla schválně, brala jsem to jako trénink. Naše skupina ráno přišla, odplavali jsme pětikilometrový trénink a šli závodit. Myslím, že se to celkem povedlo, ale zvládla jsem to fyzicky jen tak tak, den po mistrovství už jsem lehla a nemohla nic dělat.

Příští týden už zamíříte do Kazaně, což pro vás není neznámá destinace…

Byla jsem tam před dvěma lety na univerziádě a měli bychom spát na stejném sídlišti. Byl tam problém se světlem, noci nebyly tak tmavé, jak jsme zvyklí, žádné žaluzie… Tak buď už tam nějaké budou, nebo si dekami uděláme tmu. Vždycky si nějak poradíme. (úsměv)

Co by vám na šampionátu udělalo radost?

Poplavu 200 a 400 metrů polohově a ještě dvoustovku motýlek. Na té kratší polohovce bych chtěla semifinále a na čtvrtce zabojovat o finále. A ráda bych si zlepšila rekordy…

Jak se trénuje na polohovku? Věnujete všem stylům stejný čas?

Snažím se to střídat, ale na vytrvalost plaveme kraul nebo znak, třeba prsa zase plaveme v jiném rytmu. Ale to se mi na polohovce líbí, že to není takové fádní a střídá se to.

Mění se i vaše oblíbenost jednotlivých stylů?

Vyvíjí se, až jsem sama překvapená. Dřív mi šel znak, teď je to trochu horší, zase jsem za poslední dva roky zesílila, tak se měnila technika motýlku i prsou. Ale jsme na dobré cestě.

Budete mít na šampionát k dispozici nové vybavení?

Díky sponzoringu si budu moct dovolit nové plavky na každou disciplínu. Ono se to nezdá, ale ty závodní plavky se rychle oplavou, tak jsem ráda.

Za jak dlouho se do závodních plavek nasoukáte?

Kdysi u těch gumových to trvalo i tři čtvrtě hodiny, zvlášť když byl člověk ve vedrech zpocený. U těch látkových to poprvé trvá 5 až 10 minut, ale pak už tři minuty v klidu.

Český tým pro mistrovství světa v Kazani
Bazénové plavání: Jan Bartůněk, Roman Dmytrijev, Pavel Janeček, Jan Micka, Jan Šefl, Martin Verner, Simona Baumrtová, Martina Elhenická, Petra Chocová, Anna Kolářová, Martina Moravčíková, Lucie Svěcená, Barbora Závadová.
Synchronizované plavání: Soňa Bernardová–Alžběta Dufková, Sabina Holubová–Ondřej Cibulka.
Dálkové plavání: Ján Kútník, Matěj Kozubek, Vít Ingeduld, Alena Benešová, Silvie Rybářová, Lenka Štěrbová.
Skoky z extrémní výšky: Michal Navrátil.

Reklama

Související témata: