Hlavní obsah

Kanoista Fuksa je opět zlatý. V Portugalsku obhájil titul mistra světa v kategorii do 23 let

Aktualizováno

Rychlostní kanoista Martin Fuksa s převahou obhájil titul mistra světa v kategorii do 23 let na trati 1000 metrů. Na šampionátu v Montemoru zopakoval loňský triumf ze Szegedu. Stříbrnou medaili na stejné trati vybojovali v Portugalsku Jakubové Špicar a Zavřel, kteří tvoří novou posádku deblkajaku.

Foto: Vít Chalupa

Martin Fuksa se stal opět mistrem světa.

Článek

Fuksa zvítězil s třísekundovým náskokem před Ukrajincem Pavlem Alťuchovem, který jej letos na mistrovství Evropy v Račicích těsně připravil o bronz. "U Martina jsme zlatou medaili tak trochu čekali, ale jeho náskok byl impozantní," uvedl v tiskové zprávě reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Úřadující vicemistr světa mezi seniory Fuksa potvrdil v Portugalsku roli favorita. Do finále postoupil přímo po hladkém vítězství ve čtvrteční rozjížďce a závod o medaile měl od počátku pod kontrolou. Nejdéle se jej držel Ital Carlo Tacchini, ale v polovině trati už měl český reprezentant náskok více než jedné lodi.

Fuksa přiznal, že před závodem byl trochu nervózní. "Věděl jsem, že na to určitě mám, ale že zadarmo to nebude. Naštěstí jsem chytil hned začátek a pak už to byla celkem pohodička. Jsem rád, že jsem udržel vedení až do cíle a že můžu slavit druhý titul mistra světa do 23 let. Je to krásný, ale jedeme dál," uvedl.

Dvaadvacetiletý Fuksa získal první letošní zlatou medaili na olympijské kilometrové trati. Po čtvrtém místě z ME v Račicích, kde pak ale potřetí za sebou opanoval pětistovku, si přivezl stříbro z Evropských her v Baku. Vrchol roku jej čeká v druhé polovině srpna na mistrovství světa v Miláně, kde bude obhajovat stříbro z Moskvy a bojovat o postup na olympijské hry.

Špicarovi se Zavřelem těsně uniklo zlato

Špicara se Zavřelem dělilo od zlata jen 576 tisícin sekundy. Ve finiši předstihli maďarské soupeře, Australané Riley Fitzsimmons a Jordan Wood jejich náporu odolali. "Byl to super závod. Jeli jsme ho tak, jak jsme chtěli. Jelo se nám dobře, ale před cílem už jsem byl úplně tuhej," řekl háček Špicar, juniorský mistr Evropy na deblkajaku z roku 2011.

Zavřel stejně jako Fuksa zopakoval výsledek ze Szegedu, v Maďarsku ale před rokem ještě závodil mezi juniory a v lodi seděl s Filipem Skládalem, na letošním ME v Račicích mu dělal parťáka Tomáš Veselý.

"V hloubi duše jsem medaili chtěl. Jsme šťastní, je to naše první medaile v chlapech," uvedl Špicar. Závod v Montemoru byl pro novou dvojici prvním soutěžním testem souhry před seniorským MS. "Asi si teď budeme víc věřit," dodal.

MS v rychlostní kanoistice juniorů a závodníků do 23 let v Montemoru (Portugalsko):
1000 m:
Muži do 23 let -
K1: 1. Rodriguez (Šp.) 3:32,888,
...
6. Veselý (ČR) -5,104,
C1: 1. Fuksa (ČR) 3:52,320,
K2:
1. Fitzsimmons, Wood (Austr.) 3:15,824,
2. Špicar, Zavřel (ČR) -0,576,
C2:
1. Jančuk, Miščuk (Ukr.) 3:39,228.
Junioři -
K1: 1. Kopasz (Maď.) 3:34,684,
C1: 1. S. Tarnovskij (Mak.) 3:53,864,
...
9. Hájek (ČR) -37,620,
K2: 1. Béke, Mayer (Maď.) 3:21,204,
C2: 1. Rutkowski, Holdak (Pol.) 3:43,544.
500 m:
Ženy do 23 let -
K4: 1. Německo 1:34,176.
Juniorky -
K4: 1: Dánsko 1:37,464,
...
9. ČR (Betlachová, J. Krpatová, Kinclová, Kotěrová) -5,160.

Reklama

Související témata: