Hlavní obsah

Český Superman piloval novou šílenost. Soupeři se mu potloukli, má velkou šanci

Kazaň

Dvanáct let čeká Česko na medaili z MS v plavání, ukončení půstu měl před dvěma lety na dosah skokan do vody z extrémní výšky Michal Navrátil. V Barceloně skončil těsně pod stupni, ambice na vylepšení výsledku má před cestou do Kazaně, kde ho čeká kvalifikace příští pondělí a finále o dva dny později.

Navrátil jako Superman

 
Článek
Fotogalerie

„Mým cílem je být určitě v první pětce, o stupně vítězů se chci porvat. Skokansky jsem připravený výborně," troufá si 30letý účastník série Red Bull Cliff Diving, z níž se závodníci na šampionátu rekrutují. Navrátil je v průběžném pořadí osmý, letos nejlépe skončil pátý v Dánsku.

Nové, z pohledu normálního smrtelníka šílené skoky, piluje i na "nízké" domácí půdě v Kralupech. K závodům v téhle disciplíně patří i exhibice, jež zpestřuje coby Superman.

K optimismu před MS má několik důvodů. Například nový skok, který v poslední době piluje. „Je to vylepšení mého stávajícího skoku. Myslím, že bych s ním mohl uspět, zvedne mi obtížnost," plánuje Navrátil, jak během 27metrového letu stihne vystřihnout tři salta se dvěma a půl vrutem napřed. O zařazení skoku se ale rozhodne až na poslední chvíli.

Vinou zdravotních problémů navíc prořídlo pole favoritů. „Půlka kluků je zraněná," líčí Navrátil. Sám si přitom ublížil v dubnu při tréninku a následky cítí dodnes. „Během suché přípravy jsem po odrazu salta vzad dopadl jednou rukou na žíněnku a otočil jsem si rameno. Doteď mě bolí, budím se ze spaní," popisuje.

Zranění by ho ale nemělo hendikepovat. „Ztuhlost a bolest je na denním pořádku. Ale během skoků mě zranění zásadně neomezuje," hlásí. V Barceloně se při premiéře disciplíny skákalo do moře, v Kazani organizátoři vybudovali dvě skokanské věže (27 m pro muže, 20 m pro ženy) na břehu řeky Kazanky.

Reklama

Související témata: