Hlavní obsah

Lochte riskoval diskvalifikaci, přesto se nové techniky nevzdal

Kazaň

Americký plavec Ryan Lochte při svém čtvrtečním zlatém závodě na mistrovství světa v Kazani riskoval diskvalifikaci. Ve finále polohové dvoustovky použil při přechodu z prsařského úseku na závěrečný kraulový novou techniku obrátky, přičemž údajně nedbal varování rozhodčích, že ho za ni mohou diskvalifikovat.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Americký plavec Ryan Lochte po vítězství na 200 m polohový závod při MS v Kazani.

Článek

Lochte v posledních měsících natrénoval novou variantu obrátky, při níž se po odrazu od stěny bazénu otočí na záda, několik metrů se pod vodou vlní a teprve pak se přetočí a vynoří. Právě tímto způsobem získal ve finále rozhodující náskok před Brazilcem Thiagem Pereirou, který ještě po 150 metrech těsně vedl.

Podle televize NBC byl australský rozhodčí dohlížející na obrátku připraven Lochteho diskvalifikovat, pokud znovu použije stejnou techniku jako v rozplavbách. Pětinásobný olympijský vítěz to prý věděl, přesto se rozhodl revoluční obrátku provést znovu. Diskvalifikace nepřišla.

"Říkali mi, že mě za to můžou diskvalifikovat," připustil Lochte v televizním rozhovoru. "Já jsem ale nikdy neslyšel o pravidlu, podle kterého bych takovou obrátku nemohl udělat. Tak jsem ji prostě udělal znovu a čekal, jak to dopadne. Teď si ale myslím, že se pravidla změní," dodal jednatřicetiletý Američan, který v dlouhém bazénu získal šestnáctý titul mistra světa.

Lochte se stal druhým plavcem v historii, který dokázal ovládnout jednu disciplínu na čtyřech šampionátech za sebou. Předtím se to podařilo pouze Australanu Grantu Hackettovi, jenž kraloval na kraulařské trati 1500 metrů v letech 1998 až 2005. Američan zahájil na polohové dvoustovce svou vítěznou sérii v roce 2009 v Římě.

Reklama

Související témata: