Hlavní obsah

V 10 letech mezi elitu? Mladá Bahrajňanka dokázala, že to jde

Desetiletá dívka mezi dospělými?! Proč ne! Na mistrovství světa v plavání v ruské Kazani se v jedné z rozplaveb na 50 m motýlek představila Alzain Tareqová z Bahrajnu, a stala se tak nejmladší plavkyní v historii světových šampionátů.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Desetiletá Alzain Tareqová z Bahrajnu během mistrovství světa v ruské Kazani po závodě na 50 m motýlek.

Článek
Fotogalerie

„Když jsem nastupovala, byla jsem lehce nervózní. Ještě nikdy jsem nezávodila před tolika diváky," svěřila se Tareqová. „Ostatní plavkyně byly překvapeny, když mě viděly. Ptaly se mě na jméno a na věk, a pak taky, jestli tu opravdu závodím," dodala mladá závodnice, která s plaváním začala ve čtyřech letech.

Účast Tareqové komentovaly i některé plavkyně. „Nevím, co si mám o ní myslet, ale je roztomilá," pravila Britka Fran Halsallová. „Je tou nejroztomilejší holčičkou, kterou jsem za svůj dosavadní život viděla. Škoda jen, že jsem nedostala příležitost s ní mluvit, chtěla bych se s ní přátelit," konstatovala hvězdná Američanka Missy Franklinová.

Bahrajňanka zaplavala v závodě na 50 m motýlek čas 41:13 a mezi čtyřiašedesáti závodnicemi skončila na posledním místě, což jí ale vůbec nevadilo. „Jsem šťastná, že tu můžu vůbec být. Neustále se učím."

Její hlavní cíl je kvalifikovat se na olympijské hry do Tokia, které se v japonské metropoli uskuteční v roce 2020, a kdo ví, třeba za pět let bude Tareqová první bahrajnskou olympijskou medailistkou.

Reklama

Související témata: