Hlavní obsah

Drsný výběh si Fuksa odpustí. Blíží se nejdůležitější závod jeho kariéry

Račice

Vloni si Martin Fuksa zpestřil léto závodem Red Bull 400, při němž se zdolává mamutí můstek v Harrachově, pochopitelně opačným směrem, než to zvládají skokani na lyžích. „A byl jsem z toho úplně hotovej, vůbec jsem nemohl chodit,“ vzpomíná. Sobotní druhý ročník dvaadvacetiletý Fuksa vynechá, vždyť příští týden má důležitější povinnosti. „Zase takový suverén nejsem, kanoistika má přednost,“ uvědomuje si.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanoista Martin Fuksa během přípravy na MS na vodním kanále v Račicích.

Článek

V Miláně totiž sběratele cenných kovů v mládežnických kategoriích a už i mezi dospělými čeká světový šampionát. „Bude to určitě nejdůležitější závod, který jsem kdy jel,“ říká bez přehánění. V sázce totiž není jen obhajoba stříbra a bronzu z loňského šampionátu, ale především cesta do olympijského Ria.

Formu má pořád výbornou

Na start pod pěti kruhy sahal Fuksa už před Londýnem jako osmnáctiletý junior, ale z poznaňské dokvalifikace nepostoupil. „Podmínky byly dost neregulérní, ale pro všechny stejné. Já se s tím ale popral špatně, v takových podmínkách neumím,“ přiznává.

Teď je o čtyři roky zkušenější, kopu medailí bohatší a také rychlejší. „Myslím, že když zajedu svůj standard, co jezdím posledních pár let, mělo by to klapnout,“ věří si. A podobné podmínky jako v Poznani by v Miláně hrozit neměly, i když kanoistům může komplikovat život absence vratného kanálu, a tím i vlny od rozjíždějících se závodníků.

„Nikdy jsem tam nezávodil, ale byl jsem tam s taťkou na jaře týden potrénovat a přišlo mi to v pohodě. Vlny od ostatních lodí určitě přijdou, nemám to moc rád, ale záleží, jak se s tím kdo popere,“ nedělá si Fuksa z podmínek těžko hlavu. „A moje forma? Výborná, jako celý rok. Já nemám žádné výkyvy,“ směje se.

Reklama