Hlavní obsah

Kuba a Týčko. Noví parťáci v lodi chtějí do Ria

Račice

Do letošního května spolu ani jednou neseděli v lodi. Teď odjíždějí na mistrovství světa v Miláně v pozici potenciálních černých koňů české kanoistické výpravy, kteří by mohli zabojovat o nominaci pro olympiádu v Rio de Janeiru. Deblkajakáři Jakub Zavřel, zvaný prostě Kuba, a Jakub Špicar, jenž slyší na přezdívku Týčko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Deblkajakáři Jakub Špicar (vpředu) a Jakub Zavřel v Račicích během přípravy na mistrovství světa.

Článek

„To je dlouhá historie. Když jsem přišel do Dukly a jeli jsme na mistrovství světa v maratónu do Singapuru, někoho jsem se ptal, jestli nemá Týčko jako T-Mobile. A od té doby se mi tak říká,“ líčí Špicar vznik přezdívky, která přišla vhod, když do lodi zasedl s dalším Jakubem.

Ještě na jaře měli oba jiné parťáky, s nimiž se chtěli probít na mistrovství světa. Změna přišla po červnovém reprezentačním nominačním závodě. Přednost měla posádka mistrů světa na čtyřkajaku, za nimi byli podle individuální výkonnosti na řadě Špicar se Zavřelem.

Medaile při prvním startu

„A když jsme sedli do lodi, hned jsme cítili, že by to mohlo jít dobře,“ popisoval Špicar. Ale že hned při prvním ostrém závodě získají na mistrovství světa do 23 let stříbro, nečekali ani oni. „Překvapilo nás to hodně,“ neskrývá Špicar, jenž se usadil na pozici háčka posádky.

„Naše síla je v tom, že si dobře umíme rozložit síly na kilometr. Některé posádky to často přepálí a tuhnou, zatímco my se v druhé pětistovce dokážeme zvednout,“ popisuje Zavřel zbraň, která by jim mohla pomoct i v boji o Rio. Jenže to by znamenalo skončit mezi elitní šestkou na světě…

„Na tu pomýšlí tak dvanáct lodí, je to strašně vyrovnané,“ upozorňuje Špicar. „Sen to je, ale oba jsme ještě mladí. Kdyby to nevyšlo letos, máme dost času to ještě zkusit příště,“ doplňuje devatenáctiletý Zavřel, jenž je o tři roky mladší než jeho parťák.

Reklama