Hlavní obsah

Salto roztočí Prskavce do pořádného rizika. Fotbal má ale slalomář zakázaný

Praha

Jízdy vodního slalomáře Jiřího Prskavce byly vždy ve stylu hop nebo trop. Jenže teď si pořídil loď, s níž se bude pouštět do ještě většího rizika. „Když mi to na ní vyjde, bude to hodně rychlé, jenže taky se s ní dá jízda snadno pokazit. Ale já stejně nikdy na jistotu nejezdil, takhle to můžu střílet pořádně,“ směje se dvojnásobný mistr Evropy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Prskavec při Světovém poháru v Praze ještě na starším typu lodi.

Článek

Ke změně kajaku sáhl nezvykle v půlce slibně rozjeté sezóny, nedlouho před vrcholem v podobě mistrovství světa v Londýně. „Stavitelé letos začali nový trend, tratě hodně zamotávají. A jak to bylo často ze strany na stranu, moje loď, která sice jela rychle dopředu, ale hůř točila, už byla nedostačující,“ vysvětluje, proč si u výrobce vybral typ s názvem Salto.

Forma graduje

„Má menší nosnost zadku a je trochu širší, takže líp prořízne vodu, a tím líp zatáčí,“ popisuje tři a půl metru dlouhé plavidlo. „Ta změna je velká. Stačí míň síly a loď se roztočí skoro sama,“ pochvaluje si.

Sžití s novým kajakem obětoval i možnost zkusit dotáhnout do medailového konce hodnocení Světového poháru, když vynechal poslední dva díly. „Potřeboval jsem trénovat doma, tam, kde to znám,“ vysvětloval.

První závodní zkušenost s novou lodí vyšla Prskavcovi parádně, o víkendu se stal v polském Krakově mistrem Evropy do 23 let. „Šampionát přišel vhod, protože jet na nové lodi rovnou mistrovství světa by byla trochu nejistota. A sedlo mi to tam parádně, forma graduje, snad se to potvrdí v Londýně,“ věří 22letý kajakář.

Nic ho nepřekvapí

Ve vodách olympijského centra Lee Valley, kde se pojede o světové medaile, strávil v součtu téměř měsíc a půl, těžko ho za dva týdny může něco překvapit. „Snad jen stavitel trati, ale to by musel postavit slušnou blbost, abych si řekl, že tohle jsem nečekal,“ usmívá se kajakářský talent.

Do Londýna odletí v neděli, do té doby ho tatínek, který je i jeho trenérem, bude pečlivě hlídat. „Už mám zakázané úplně všechno,“ směje se Prskavec. V červenci si totiž při fotbálku bolestivě narazil žebra.

„A pak jsem si koupil longboard (delší verze skateboardu), spadl jsem a dva dny nemohl jezdit. Takže teď už jen chodím běhat, trénovat a spát,“ dodává vodní slalomář.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články