Hlavní obsah

Australské prokletí českých veslařů. Dvojce bez lehkých vah i dvojskifu vzali protinožci postup

Aiguebelette

Před rokem získali titul mistrů světa do 23 let a na veslařském MS ve francouzském Aiguebelette zažívají Michael Humpolec a Jan Hájek velkou seniorskou premiéru. Česká dvojka bez kormidelníka lehkých vah se sice statečně poprala o finále, jenže skončila čtvrtá, na první nepostupové příčce.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Miroslava Knapková a Ondřej Synek pojedou zítra semifinále

Článek

Česká loď přitom rozjela semifinále hodně dobře, po pětistovce se držela třetí za Brity a Italy. Potom se ale začali tlačit dopředu Australané a nakonec Humpolcovi s Hájkem i přes mocný finiš k postupu chyběly tři vteřiny. Teď sice závodí v neolympijské disciplíně, oba veslaři by ale rádi na OH jednou startovali.

V kategorii lehkých vah to ale znamená prosadit se v reprezentaci do čtyřky bez kormidelníka. „Letos jsme už lehkou čtyřku zkoušeli, ale po Luzernu trenér Kopřiva rozhodl, že se vrátí ke starému složení posádky a k Vraštilovi s Kopačem zase posadil zkušené bratry Vetešníky. My jsme momentálně náhradníci do čtyřky," tvrdí Humpolec.

V pátek před polednem čeká českou dvojku bez lehkých vah finále B a Humpolec věří, že se v něm jeho loď dokáže vejít mezi tři nejlepší, což by znamenalo, že skončí do devátého místa celkově.

Sen o semifinále a tím i o přímé kvalifikaci do Ria zhasnul pro český dvojskif David Jirka, Michal Plocek, který ve čtvrtfinále zaostal čtyři vteřiny za postupem. Také pro tuto posádku se stala osudem loď Austrálie. Ještě na kilometru nad ní měl český dvojskif náskok šest desetin, ale v druhé polovině trati neodolal zrychlení soupeřů. Vedle protinožců prošli dál i Litevci a Italové.

Klíčová semifinále pojedou v pátek hned čtyři české posádky, které navíc také ještě bojují o účast na OH. Obhájce titulu ve skifu Ondřej Synek bude startovat v 11:05 h a za soupeře má mj. Litevce Griskonise a Kubánce Fourniera, ale nepotká poslední dva olympijské vítěze Drysdalea z Nového Zélandu, Nora Tufteho ani bronzového medailistu z OH v Londýně Brita Campbella. Toho ale rozdílem téměř dvou vteřin porazil v semifinále.

Mirka Knapková se dostane na vodu jen o čtvrt hodiny později než její krajan a také se v semifinále vyhne největší favoritce Crowové z Austrálie, přesto potká hned čtyři těžké soupeřky: Lobnigovou z Rakouska, Puspureovou z Irska, Číňanku Tuan Ťing-li a Stoneovou z USA.

O finále se pokusí zabojovat i čtyřka bez kormidelníka lehkých vah a ženský dvojskif Antošová, Fleissnerová, pro obě tyto posádky je však důležité hlavně Rio. Ze skifů se kvalifikuje na OH devět nejlepších, z ostatních disciplín jedenáct.

Reklama