Hlavní obsah

Blecha věří, že přijdou změny a čtyřka bez si OH ještě vyjede

Aiguebelette

Čtyřka bez kormidelníka Matyáš Klang, Martin Basl, Jan Pilc, Adam Štěrbák nedokázala na mistrovství světa ve Francii navázat na osmé místo ze závěrečného závodu Světového poháru v Lucernu. Ve Francii skončila až pátá ve finále C a nepostoupila na olympijské hry v Riu de Janeiro. Trenér Petr Blecha však věří, že stejně jako před čtyřmi lety dokážou jeho svěřenci uspět v dodatečné kvalifikaci a na vrcholné akci nakonec nebudou chybět.

Článek

"Je to největší zklamání, které jsem zažil. Bohužel ale průběh sezony tomu nasvědčoval. Je to odraz mojí skupiny," řekl Blecha ČTK.

Čtyřce bez kormidelníka se v poslední době nedařilo. Před Lucernem neuspěla na evropském šampionátu a nepovedlo se jí ani loňské MS, kde také skončila až v C finále, takže bojovala jen o 13. až 18. místo. "V Lucernu jsme dopadli velice dobře, tady jsme na to ale nenavázali. Po dvou nevydařených jízdách se z toho už kluci nebyli schopni (v C finále) vzpamatovat," smutně konstatoval Blecha.

Zkušený trenér přitom ocenil, že měl i přes nepříliš vydařené výsledky podporu Českého veslařského svazu i párových veslařů v pražské Dukle. "Myslel jsem, že letos Lucern napoví, že se vše vrací do dřívějšího stavu. Ale vrátilo se to tam, kde to nechceme mít," uvedl Blecha. V minulosti totiž posádka pravidelně bojovala o účast v A finále. V současnosti má však řadu problémů. "Nejen zdravotních. Neměl jsem ve čtyřce nejlepší lidi, protože tam došlo k nějakým kolizím mezi klukama, nerozuměli si. S tím se ale člověk musí poprat," řekl.

České veslování momentálně bojuje s nedostatkem závodníků. A u větších posádek je to markantní. Například osmiveslici by nyní nebylo prakticky možné složit. "To, že je málo lidí, je celosvětový fenomén. V každém sportu. My nemáme veslování zaštítěné univerzitami a vysokými školami jako Holanďani, Angličani nebo Němci. Musíme si pomoct z oddílů," uvedl Blecha smířeně.

Přes všechny potíže však věří, že v květnu čtyřka bez kormidelníka uspěje v dodatečné kvalifikaci v Lucernu. Stejně jako před olympiádou v Londýně. "Už se nám to povedlo dvakrát. Uděláme vše pro to, abychom na olympiádě byli. Myslím si, že tam patříme. Musí ale být trochu jiná pravidla a přístup k práci," řekl Blecha. Podle něj je reálné, že se vše v brzké době změní. "Každý musí začít u sebe, já jsem začal dávno. Doufám, že ještě rok v tom budu pokračovat, a věřím, že se to povede. Že čtyřka bez bude čtyřikrát po sobě na olympiádě," řekl.

Podle Blechy však na tom české veslování není špatně. Jen má podobné problémy jako řada dalších federací v minulosti. "Ve stavu jako my se také nacházely. Vsadily na pečlivou přípravu, spolupráci eventuálně se zahraničními trenéry a vrací se na výsluní. Jsem přesvědčený, že jsme schopni to udělat taky," uvedl Blecha. Přínosem by měly být i informace od bývalého reprezentačního šéftrenéra Přemysla Panušky, jenž nyní působí v Německu. "Doufám, že nám bude nějakou radou nápomocen. Hlavně je to ale o tvrdé práci a přístupu k sobě," dodal.

Reklama

Související témata: