Hlavní obsah

Šampión má smůlu! FINA jeho revoluční obrátku zakázala

Lausanne

Na nedávném mistrovství světa riskoval při svém zlatém závodu v krátké polohovce diskvalifikaci, po rozplavbě ji zopakoval i ve finále. Nová technika obrátky, kterou v Kazani použil hvězdný americký plavec Ryan Lochte, však nebude v budoucnu povolena. Mezinárodní federace FINA nyní upřesnila pravidla s tím, že otočení na záda před závěrečným kraulařským úsekem nebude možné.

Lochteho revoluční obrátka.

 
Článek

Lochteho revoluční varianta znamenala, že po prsařském úseku se po odrazu od stěny bazénu otočil na záda, místo aby zůstal na břiše, a takto se vlnil několik metrů (viz video). Teprve pak se přetočil, vynořil a absolvoval kraulem závěrečný úsek. Díky tomu získal ve finále rozhodující náskok.

FINA zákaz zdůvodnila tím, že setrváním na zádech závodník plave znovu část trati znakem, což je ale možné jen na jednom padesátimetrovém úseku. "A tím, že zůstane na zádech, překročí povolenou jednu čtvrtinu trati vymezenou pro znak. Což znamená diskvalifikaci," uvedla plavecká federace.

Lochte na MS polohový závod na 200 metrů vyhrál počtvrté za sebou, v Kazani zvítězil s velkým náskokem 84 setin sekundy. V 31 letech má z MS v dlouhém bazénu 18 zlatých medailí a dalších 11 cenných kovů z olympijských her včetně pěti nejcennějších.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články