Hlavní obsah

Jako kdyby Hejnové dali na krk šálu. Kanoisté se v Riu učili bojovat s řasami

Praha

Vlastní zkušenost je mnohem víc než desítky nastudovaných stránek, řekli si elitní čeští rychlostní kanoisté a vyrazili do brazilského Ria vyzkoušet si areál, v němž budou už za necelý rok stejně jako veslaři bojovat o medaile. A v krásném prostředí s výhledem na dominantní sochu Krista Spasitele narazili na několik zádrhelů, které by se mohly výrazně podepsat na výsledcích olympijských závodů.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Kanoista Martin Fuksa při testovacím závodě v brazilském Rio de Janeiru.

Článek
Fotogalerie

Absence vratného kanálu a rozlehlá plocha jezera může při častých větrných poryvech testovat schopnosti kanoistů jezdit ve vlnách. „Bude to divoké, vítr se točí,“ varuje Lukáš Trefil, člen čtyřkajaku, jenž bude v Riu obhajovat londýnský bronz.

„Na posledních 250 metrech má vzniknout tribuna, která nás schová, předtím může foukat dost. Ale s tím nic nenaděláme, jsme sport v přírodě,“ smířeně praví jeho zkušenější parťák Jan Štěrba.

Slaná voda je těžší

Nezvykem bude i slaná voda v jezeře. „Je hustší a těžší, člověk se s tím víc pere. Navíc si před závodem vždy odmašťujeme žerď pádla, aby neklouzala, se slanou vodou to jde hůř. Jsou to detaily, ale můžou hrát roli, proto je fajn, že jsme si to vyzkoušeli,“ říká Štěrba.

Největší komplikací tak můžou být řasy ve vodě, jak poznali už i veslaři na juniorském MS, tentokrát na chuchvalec vodní trávy na kormidle doplatil v semifinále testovacích závodů kajakář Josef Dostál.

„I nepatrná řasa na kormidle může udělat závod neregulérní. Je to, jako kdyby Zuzka Hejnová hned na první překážce chytla na krk šálu,“ srovnává Štěrba. „Ale věřím, že do olympiády to Brazilci stihnou vyčistit,“ doufá.

Stihli Ježíše i výborné steaky
Za rok půjde o hodně, na obhlížení Ria nebude čas ani myšlenky. Ale při předolympijských testovacích závodech po vrcholu letošní sezóny se čeští kanoisté ve volných chvílích mohli proměnit v turisty.„Lanovkou jsme vyjeli na Cukrovou homoli, vyfotili se u sochy Ježíše, zašli na pláž Copacabana a byli jsme i surfovat,“ popisuje mistr světa na kanoi Martin Fuksa. „Prošli jsme i pár restauraci, mají tam strašně dobré hovězí steaky, můžu doporučit,“ usmíval se.

Reklama