Hlavní obsah

Zachraňte deblkanoe, vyzývají Kašpar se Šindlerem. Spoléhají i na Japonce

Praha

Ovládli finále Světového poháru a celkově skončili druzí, za týden v Londýně budou bojovat o medaili z mistrovství světa. Na olympijský úspěch ale budou mít deblkanoisté Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem příští rok zřejmě první a poslední šanci v kariéře, samozřejmě pokud zvládnou tvrdý domácí nominační boj.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanoisté Jonáš Kašpar (vpředu) a Marek Šindler na trojském kanále v Praze.

Článek

Ve 23 letech už po mládežnických medailích dorostli k seniorským úspěchům. Ten největší měli na dosah loni na MS v Deep Creeku, kdy jim chvíli ve výsledcích patřila první příčka. Jenže o zlato je obrala dodatečná sporná padesátisekundová penalizace od rozhodčích…

Trenér byl vzorem

V těchto dnech už ladí formu na kanále v Lee Valley, kde před třemi lety bojoval jejich trenér Ondřej Štěpánek s Jaroslavem Volfem v olympijském závodě. „Byl to náš první rok v reprezentaci, kluci pro nás byli vzory. Škoda, že v Londýně jim to nevyšlo, ale spravili si chuť za rok stříbrem na mistrovství světa v Praze, což byl zážitek i pro nás,“ líčí Kašpar.

Volf se Štěpánkem stáli na stupních vítězů při dvou olympiádách, Kašparovi se Šindlerem se jejich úspěch ani při nejlepší vůli napodobit zřejmě nepodaří. V rámci vyvažování počtu mužských a ženských sportovců totiž úspěšná česká kategorie na OH po Riu asi skončí.

Oficiální verdikt ale ještě nepřišel, a tak se kanoisté chytají naděje, že by se debly mohly jet i v roce 2020 v Tokiu. „Velké slovo ve výběru disciplín má pořadatel,“ připomíná Kašpar filozofii Mezinárodního olympijského výboru obsaženou v Agendě 2020.

„A v Japonsku hodně investují do vodního slalomu, chystají tým včetně deblkanoistů a byli by neradi, kdyby jejich peníze přišly vniveč,“ říká háček posádky.

Rozjeli kampaň

Elitní čeští deblkanoisté ale jen nepřihlížejí diplomatickému dění. Iniciovali kampaň na podporu své kategorie s nálepkami s heslem save C2 (zachraňte C2). Letos se přidali Francouzi, kteří nechali vyrobit další edici nálepek a speciálních startovních čísel, které nosí vždy zadák posádky.

„Už při Světovém poháru v Praze se prodalo přes osmdesát čísel, bylo jasné, že je nekupovali jen deblíři. Ohlas je velký i u dalších kategorií, nálepky nosí singlíři i kajakáři, v rámci komunity není nikomu naše kategorie lhostejná,“ hřeje Kašpara.

Kampaň plní svůj účel. „Při svěťácích se to dostalo do podvědomí lidí, hodně se jich ptalo, o co jde, mnozí ani netušili, že nám hrozí konec na olympiádě,“ doplňuje Šindler.

Co by se s posádkou dělo, kdyby se plány nepovedlo zvrátit? „Pořád by se jezdilo mistrovství světa, nebyl by důvod končit. I když by nás to samozřejmě hodně mrzelo,“ říká Kašpar.

Na budoucnosti kategorie by se ale její olympijská absence jistě podepsala. „To by byl největší problém, že by to mladé slalomáře netáhlo k deblům. Asi by to třeba kombinovali s jinou kategorií, ale debl je tak krásná disciplína, že by si své místo našla,“ je přesvědčený Šindler.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články