Hlavní obsah

Budou slalomáři za sněhuláky? V boji o Rio je může potrápit i pěna

Praha

Tam, kde někteří z nich v roce 2012 usilovali o olympijské medaile, načnou vodní slalomáři boj o hry příští. Na světovém šampionátu na divoké vodě v Londýně, jenž ve středu startuje, nejde jen o medaile, ve hře jsou i místenky pro Rio. A to hned ve dvou rovinách. Nečekanou komplikací na kanále je hustá pěna, která v posledních dnech slalomáře trápila.

Foto: Sport.cz

Cestu do Ria může vodním slalomářům v Londýně znepříjemňovat hustá pěna, což na vlastní kůži pocítila i Štěpánka Hilgertová.

Článek

Základní cíl je jasný – vybojovat pro Česko účast ve všech čtyřech olympijských kategoriích. „Kdyby se to nepovedlo, byl bych zklamaný,“ připouští šéftrenér Jiří Pultera. Dosud nikdy se nestalo, že by Česko některou kategorii na olympiádě neobsadilo. V redukovaném pořadí zemí získá jistotu patnáct kajakářů a kajakářek, deset singlkanoistů a osm deblkanoí.

Olympijská místa se ale vyjedou pro zemi a už na kanále Lee Valley se o ně rozhoří pořádný boj. Třeba o start mezi kajakáři budou usilovat stříbrný z olympiády Vavřinec Hradilek, dvojnásobný mistr Evropy Jiří Prskavec, třetí muž letošního SP Ondřej Tunka a loňský vicemistr Evropy Vít Přindiš. Nominační závody proběhnou na jaře příštího roku, ale první body budou ve hře v Londýně. Mistr světa by získal pět bodů, poslední finalista jeden.

„Před třemi lety jsem plusový bod získal a pak si málem nevyjel ani nominaci do 23 let. Takže na body tolik nekoukám,“ říká Prskavec. „Ale kdyby třeba dvojice Karlovský-Jáně získala titul mistra světa a my bod nezískali, přidělalo by nám to přes zimu hodně práce,“ ví deblkanoista Marek Šindler jezdící s Jonášem Kašparem.

Český tým
Muži
K1: Prskavec, Hradilek, Tunka.
C1: Rak, M. Jáně, Ježek.
C2: Kašpar–Šindler, Karlovský–J. Jáně, Koplík–Vrzáň.
Ženy
K1: Kudějová, Galušková, Š. Hilgertová.
C1: Hošková, Jančová, Fišerová.

Natěšenost na průzračnou vodu londýnského kanálu v Lee Valley ale vzala při posledních trénincích před startem mistrovství světa za své, slalomáře zaskočila pěna. A to v množství výrazně větším, než je na tratích obvyklé. „Snad se to povede do závodu odstranit a nebudeme dojíždět do cíle jako sněhuláci,“ s úsměvem doufal kajakář Jiří Prskavec.

Organizátoři pěnu, která vznikla zřejmě přidáním chloru, z hladiny ručně odstraňovali, ale s nejistým výsledkem. „Vznikla nějakou chemickou reakcí, v některých místech dosahuje výšky až třiceti centimetrů, což závodníkům jízdu znepříjemňuje,“ hlásil šéftrenér české reprezentace Jiří Pultera.

„Chvílemi se v tom člověk ztrácí,“ posteskla si i dvojnásobná olympijská Štěpánka Hilgertová s tím, že kvůli pěně slalomářům kloužou i ruce po pádle.

Program mistrovství světa
Středa
C2 mužů a K1 žen: 11.30 a 15.30 kvalifikace.
Čtvrtek
C1 mužů a žen: 11.30 a 16.00 kvalifikace.
Pátek
K1 mužů: 11.30 a 14.30 kvalifikace.
Sobota
C2 mužů a K1 žen: 11.00 semifinále, 14.00 finále, 16.30 hlídky (na ČT Sport živě 13.55–15.10).
Neděle
C1 a K1 mužů a C1 žen: 10.00 semifinále, 14.30 finále, 17.00 hlídky (na Eurosportu živě 14.30–16.15).

Reklama