Hlavní obsah

Slalomáře hlídá videotechnika za milión. Ježka by ale jeho přítelkyně neřešila

Londýn

Projel branku čistě? Dotkl se tyče? Nebo v brance nebyl vůbec a zaslouží si penalizaci 50 sekund? Podobným debatám by měl zamezit revoluční systém, který vydatně pomáhá rozhodčím na světovém šampionátu ve vodním slalomu v londýnském Lee Valley.

Foto: Jan Homolka/kanoe.cz

Kanoista Stanislav Ježek při mistrovství světa v Lee Valley.

Článek

Deblkanoisté Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem vloni na MS v americkém Deep Creeku přišli o zlato padesátisekundovou penalizací, byť jsou dodnes přesvědčení, že branku projeli. Kajakář Vavřinec Hradilek cítil křivdu po finále Světového poháru, kdy se rozhodčí za svou chybu omlouvali jemu i trenérům. Ale šanci na celkový triumf už mu to nevrátilo.

Vodní slalom při své akčnosti nikdy nebude zcela spravedlivý, ale systém zvaný Slomo, což je zkratka pro zpomalený záběr, má spravedlivost posuzování průjezdů branek výrazně zvýšit.

„Měl by to být krok k tomu, že rozhodování bude komplexnější, video se dá použít i u průjezdů, které dřív na kamerách nebyly vidět v potřebných úhlech,“ pochvaluje si šéftrenér české reprezentace Jiří Pultera.

Cena převyšuje možnosti slalomu

„Dělá to německá firma, systém rozhodování je čtyřikrát rozsáhlejší než třeba u hokejového mistrovství světa,“ vypráví kanoista Stanislav Ježek, jenž se vedle své sportovní specializace věnuje počítačovým technologiím, a při závodech v pražské Troji tak patří ke klíčovým postavám organizačního týmu.

Jeho partnerka Alena Mašková navíc na šampionátu pracuje jako videorozhodčí. „V porovnání s loňským šampionátem je to tu pro nás mnohem lepší, na každou bránu jsou zaměřeny tři kamery, tehdy jsme měli jen jednu,“ popisuje.

Může to být budoucnost vodního slalomu? Problém je s cenou, vstup jedné kamery stojí kolem 5000 euro, v součtu se může přiblížit cena systému v přepočtu miliónu korun.

Na londýnském olympijském kanále je firma instalovala na ukázku. „Ta cena je šílená, převyšuje možnosti našeho sportu,“ ví Ježek.

„Je to jako bychom tu měli čtyři jestřábí oka, ale odměny máme nulové, zatímco ve Wimbledonu víte sami, o kolik se hraje,“ líčí kanoista.

Rakušanka dostala kuli

V Lee Valley si ale rozhodčí můžou užívat komfortu i opakovaného prostudování průjezdů. Jako při středeční kvalifikační jízdě olympijské medailistky z Pekingu na kajaku Violetty Oblingerové-Petersové.

„Rozhodčí napsal žádost, že prosí o kontrolu videa, protože když si není jistý, musí rozhodnout ve prospěch závodníka. My to pak analyzovali,“ vypráví Mašková. A Rakušanka skutečně dostala tzv. kuli, neboli penalizaci za neprojetí branky a postup si vybojovala až ve druhé jízdě.

Do stanu radši nechodí

Teoreticky by v nedělních medailových bojích mohl panel videorozhodčích řešit i sporný průjezd Ježka, což by pro Maškovou byla pikantní situace. „Už mě to taky napadlo,“ přiznává kanoista. Také proto se stanu, kde sedí jeho partnerka, s níž má dvě dcery, raději vyhýbá.

„Normálně se s kluky od časomíry bavím, dobře se známe. Ale když tam sedí moje žena, snažím se tam nelézt, abych nebudil dojem, že je tam nějaká skrytá pomoc, i když tam samozřejmě na to není sama,“ líčí Ježek.

Přímý střet zájmů by ale ve čtyřčlenném sboru videorozhodčích nehrozil. „Když se řeší nějaký závodník, rozhodčí z dané země do toho nemluví,“ vypráví Mašková, která bude rozhodovat i za rok na olympiádě v Riu. „Jsme tu ze čtyř zemí, ale u videa to stejně většinou buď vidět je, nebo není,“ ujišťuje, že nad verdikty panuje jednota.

Reklama