Hlavní obsah

Čeští kajakáři bez problémů postoupili do semifinále MS

Londýn
Aktualizováno

Jedna jízda stačila českým kajakářům k postupu do semifinále mistrovství světa ve vodním slalomu v Londýně. V kvalifikaci byli dnes Jiří Prskavec osmý, Vavřinec Hradilek šestnáctý a Ondřej Tunka dvaadvacátý. Semifinále a případné finále čeká adepty na medaili v neděli.

Foto: Jan Homolka/kanoe.cz

Kajakář Jiří Prskavec v první kvalifikační jízdě mistrovství světa v Lee Valley skončil osmý.

Článek

Stříbrný olympijský medailista z londýnské trati Hradilek se potýká už několik dní s nachlazením a se zánětem průdušek. "Nejsem na tom fyzicky úplně nejlépe, ale nebudu to řešit. Jsem tady od toho, abych závodil. A dneska jsem závodil dobře. Jsem v semifinále, jízdu jsem trochu jistil a šetřil síly," prohlásil Hradilek.

Prskavec si hned v druhé brance prožil horkou chvilku, projel kolem ní hodně natěsno a málem se převrátil. "Zvládl jsem to a pak už jsem to dojel bez problémů. Takže velká spokojenost, pohoda," uvedl dvojnásobný mistr Evropy a vicemistr světa z Prahy 2013. "Aspoň můžu být dřív na hotelu," radoval se, že nemusel jet ještě jednou.

Oba kajakáři vědí, že reklamní slogan šampionátu "Every road to Rio" je pravdivý. Právě v Londýně totiž začíná cesta na olympijské hry v příštím roce. Účastí ve finále získají bonusové body do jarní domácí nominace, která bude velmi náročná obzvlášť v této nabité kategorii. Do Ria pojede jen jeden.

Nikdo o tom nemluví nahlas

"Určitě to máme v hlavě, nikdo o tom nemluví nahlas, ale všichni to vědí," uvedl Hradilek. "Nebudu tu pózovat a říkat, že na to kašlu. Vím, že tu jde o bonusové body," připustil. Ale nestresuje se tím. Na nominaci se těší. "Bude to zábavné, pestřejší. Mě to baví, už plánuju přípravu," prohlásil.

"Nejde to nevnímat, když to tady svítí všude, ale já to tak neberu," řekl Prskavec. "Pro nás začne cesta do Ria až při domácí nominaci příští rok. Tohle beru spíš jako největší závod sezony a nebyl bych na něj jinak připravený, i kdyby se nejelo o ty místenky na olympiádu," uvedl.

Cestu do Ria si bude muset vyjet v souboji nejen proti Hradilkovi, ale také Tunkovi a dalším dvěma kajakářům, kteří se letos do reprezentace nedostali - Vítu Přindišovi a Luboši Hilgertovi. "Bude těžké se dostat na olympiádu, ale zase bude lehčí tam pak mít medaili," pousmál se. "Každopádně určitě zůstaneme všichni kamarádi. Prostě tam pojede ten nejlepší, který si to zaslouží," prohlásil Prskavec.

Hradilek má kanál v Londýně rád, zažil na něm životní úspěch, ale vzpomínkami nežije. "Je to tři roky. Je jiná situace, kanál je trochu jiný. Pomáhá mi, že to tady mám rád, ale jsem schopný vyhrát i na trati, kterou nesnáším," prohlásil. "Nějaké zážitky z olympiády si tady vybavuji, třeba jak jsme jeli s Jéžou (Stanislav Ježek) debla," připomněl tehdejší kuriozitu.

Reklama

Související témata: