Hlavní obsah

Stará loděnice v Račicích ustoupí novému centru vodních sportů

V areálu budoucí Labe arény se bude ještě letos bourat stará loděnice. Na jejím místě vznikne moderní sportoviště pro kanoisty a veslaře. Náklady na demolici jsou zhruba milion korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Článek

"Výběrové řízení bude vyhlášeno v nejbližších dnech a uchazeči by se měli přihlásit do konce měsíce října," uvedla mluvčí kraje, jenž se podílí na vzniku národního olympijského centra vodních sportů. Spolu s krajskou samosprávou investuje do sportoviště město Štětí a ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy by mělo v nejbližších deseti letech zajistit 300 milionů korun.

Bourat loděnici by mohla vybraná firma během listopadu a prosince. Na projektu nového olympijského centra pracují architekti už přes dva roky.

Příští rok v květnu se bude v Račicích konat Světový pohár v rychlostní kanoistice. Do té doby by mělo být z větší části dokončeno nové zázemí pro sportovce, které vzniká na místo původních buněk z 80. let.

Většinu nákladů na práce v Račicích kryje dotace z ministerstva. Zatím poslední investicí je osvětlení Labského nábřeží, které hradilo město Štětí. Ústecký kraj by mohl dát na práce zhruba 60 milionů korun.

Doposud se v Račicích konaly evropské a světové šampionáty hlavně v juniorských kategoriích. V roce 2017 se v Račicích uskuteční mistrovství světa v kanoistice a o dva roky později by se v Labe aréně mohlo konat veslařské MS. V Račicích má podle plánu národního olympijského centra vzniknout špičkové evropské závodiště a ve Štětí tréninkové a diagnostické centrum reprezentace.

Reklama

Související témata: