Hlavní obsah

Útok na tři medaile z Ria? Dostál se drsné výzvy nebojí, objedná větší loď

Michal OsobaPrávo

Vánoční dárky, kulturní i rybářské zážitky a první zkušenosti, které by mohly položit základ k odvážnému plánu ataku tří olympijských medailí. To vše si přivezl loňský dvojnásobný kajakářský mistr světa Josef Dostál z tradičního přípravného kempu v Kalifornii.

Daniel Havel (vpředu) a Josef Dostál při prvních jízdách na deblkajaku. Video: Oficiální facebook Josefa Dostála

 
Článek
Fotogalerie

V USA ladíte s parťáky ze čtyřkajaku formu každoročně, co vám pobyt letos zpestřilo?

Letos jsme trénovali ještě víc, měl jsem z toho dobrý pocit. A ve volnu jsme nakupovali vánoční dárky, tak jsem si předvánoční shon už odbyl. Také jsem si koupil neopreny a ploutve, které se skvěle osvědčily i při surfování. A potkal jsem se s mamkou (zpěvačka Eva Emingerová), která tu byla na festivalu v San Diegu, což byl ohromný zážitek vidět svou mamku vystupovat v Americe s tradiční jazzovou kapelou.

I na vaše oblíbené rybaření došlo?

Párkrát jsem byl na přehradě, v níž jsou stromy. Dojel jsem na kajaku, sedl na větev a vytáhl z kajaku prut. Při západu slunce v 25 stupních tam jeden blázen seděl na větvi a chytal ryby…

Větev vaši robustní postavu udržela v pohodě?

Byla silná. Ale stalo se, že mi uplaval kajak, naštěstí jsem měl ten prut, nahodil jsem, a tak jediným úlovkem dne byl můj kajak, který jsem přitáhl zpátky. (směje se)

Jaký jste měl pocit z tréninků s Danielem Havlem na debljakaku? Je reálné, že byste spolu jeli v Riu vedle čtyřkajaku i v poloviční posádce?

Zkusili jsme to dvakrát, nechci předjímat před závody. Ale jelo se nám dobře, objednáme loď, do které se vejdu, a když se nám na jaře povede, budeme přemýšlet nad olympiádou.

Singl, čtyřkajak a možná i deblkajak. Nebyly by starty ve třech disciplínách až moc?

Můj sen a cíl, proč kanoistiku dělám, je vyhrát olympiádu na singlu. Ale v Riu je program takový, že na každou disciplínu jsou dva dny, a já mám zjištěno, že když jsem se třeba soustředil jen na jeden závod, byl jsem zbytečně nervózní. Takhle by nám to mohlo pomoct i ve čtyřce, ale samozřejmě se nejdřív musíme kvalifikovat proti silným posádkám doma a pak obstát ve světové konkurenci. V Riu bychom na deblu jeli, jen pokud bychom cítili šanci bojovat o stupně vítězů.

Reklama

Související témata: