Hlavní obsah

Baumrtová je na ME ve finále znakařské padesátky

Netanja
Aktualizováno

Simona Baumrtová postoupila na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Netanji jako pátá do dnešního večerního finále závodu na 50 metrů znak. Česká obhájkyně titulu z Herningu zaplavala v semifinále čas 26,91 sekundy. Finále je na programu v 18:05 SEČ.

Simona Baumrtová a Jan Šelf po rozplavbě na 50 metrů.Video: ČSPS

 
Článek

Baumrtová v Izraeli v dosavadních dvou startech na 100 a 200 metrů obsadila vždy páté místo. V dopolední rozplavbě na padesátce byla šestá v času 27,13, nyní dokázala o něco zrychlit.

V semifinále polohového závodu na 100 metrů naopak skončil Jan Šefl, byť myslel na postupovou osmičku. V rozplavbě měl osmý čas 53,43, v semifinále zpomalil o tři setiny a na desáté pozici mu k postupu chybělo 12 setin.

"To je nasekaný," komentoval Šefl následující druhé semifinále, když se na něj díval už po svém závodu v televizi. Sotva jeho soupeři doplavali, povzdychl si při pohledu na výsledky: "Ale ne...".

K postupu by potřeboval překonat vlastní český rekord, který má hodnotu 53,38 sekundy. "Měl jsem na to, nenapadlo mě, že bych v tom finále neměl být. Ráno se mi plavalo o dost lépe, kontroloval jsem to a říkal jsem si na kraulu, že tam je rezerva," řekl o rozplavbě. "Ale evidentně tam žádná nebyla. Nevyšla mi obrátka ze znaku na prsa, ta byla tragická. Školácká chyba, tam jsem to nechal," uvedl.

Horší výkon oproti dopoledni plynul nejspíš z toho, že Šefl velmi chtěl. Jeho záběr tak postrádal uvolněnost. "Asi jsem byl přemotivovanej. To vždycky začnu hrabat a síla se vytrácí. Uvolněnost je moje přednost, záběr je delší a prodlouženej. Teď jsem to evidentně hrabal," zlobil se na sebe.

V rozplavbě podle plánu

Šestý čas zaplavala Baumrtová v rozplavbě na 50 metrů. Dosáhla času 27,13 vteřiny. "Odvedeno profesionálně, takže jsem spokojená," prohlásila po rozplavbě znakařka. Na nejkratším sprintu obhajuje zlatou medaili z Herningu před dvěma lety.

"Chtěla jsem plavat kolem 27 sekund, takže to bylo přesně tak. V pohodě," hodnotila. "Ale cítím se hodně unavená, takže si potřebuju teď hlavně pořádně odpočinout. Musím na odpoledne vyšetřit zbytek sil," naznačila, že se jí dnes po ránu moc nechtělo. "Je to náročné, ještě jsem neměla půl dne volna, závodím čtvrtý den v kuse," upozornila. Do bazénu skočila zatím osmkrát včetně štafety.

Rozplavbu bezpečně vyhrála v času 26,48 sekundy maďarská "Iron lady" Katinka Hosszúová, která má na svém kontě zatím čtyři zlaté medaile a dva světové rekordy. V Netanji absolvovala už čtrnáct startů a dnes ji čeká odpoledne ještě semifinále a finále na 50 metrů znak a eventuálně další dvě finále na dvoustovkách kraulem a polohově, všechno v rozmezí hodiny a půl. Je ale možné, že nějakou disciplínu vynechá.

V rozplavbě osmý Šefl předvedl čas 53,43 sekundy a do odpoledního semifinále prošel z osmé pozice. Manko na vlastní rok starý český rekord měl pět setin. "Docela dobré, v motýlkové části jsem se moc necítil, nějaké chyby tam byly," komentoval to.

Ostatní čeští plavci dnes vypadli včetně čtvrté polohovkářky ze čtyřstovky Barbory Závadové na její doplňkové trati 200 m.

Reklama

Související témata: